Публикация

Салмонела в пловдивска детска градина


Епидемичен взрив от салмонела е регистриран в детска градина „Детство мое" в Пловдив, съобщи директорът на РИОКОЗ д-р Ваня Танчева-Манчева.

През седмицата 4 деца са били приети в инфекциозна клиника с явни симптоми на заболяването и положителни резултати от изследванията. Носителство е открито при други 5 деца и при един човек от персонала. На всички е назначено лечение, взети са проби от  останалите деца и възрастни.

Все още се търси причината за хранителното отравяне, коментира д-р Манчева. Наложена е санкция на детското заведение, защото до момента няма регистрация в РИОКОЗ по Закона за храните, което е задължително за заведение от този тип.

Според д-р Манчева градината е ползвала услугите на кетъринг фирма за изхранването на децата и при проверката й не са констатирани нарушения. Не са открити и нередности и в проверения сладкарски цех, откъдето е  била доставена торта, консумирана от децата.

Санкция ще бъде наложена и на директора на Медицински център „Вела”, където едно от заболелите деца е било многократно водено за преглед, без да му бъдат назначени необходимите изследавния за  салмонела, поясни д-р Манчева.

Коментари