Публикация

До 2 см камък в бъбрека или уретера се разбива с ударни вълни (ВИДЕО)

Можем да разбиваме камъни в цялата пикочо-отделителна система – бъбрек, уретер, пикочен мехур. Няма ограничение по отношение на това, къде се намира камъка.


Уролитиазата или бъбречно-каменната болест е едно от най-разпространените урологични заболявания. През последните години сме свидетели на тенденция към повишаване на нейната честота в световен мащаб. Засегнати са предимно хора между 20- и 50-годишна възраст, като съотношението е три към едно в полза на мъжете.

Eкстракорпоралната литотрипсия e първата стъпка в терапията. При неуспех процедурата може да бъде повторена. Предимството за пациента е, че не се налага да лежи в болница. Процедурата продължава средно между 30 минути и 1 час, след което наблюдаваме човека още около 2 часа, за да се уверим, че няма странични ефекти. След това той може да се прибере вкъщи или дори да отиде на работа.

Другото предимство е, че можем да разбиваме камъни в цялата пикочо-отделителна системабъбрек, уретер, пикочен мехур. Няма ограничение по отношение на това, къде се намира камъка. Фактор може да бъде големината на камъка, като той трябва да е до 2 см. 

Важно е да се отбележи, че честотата на рецидивите след уролитиаза достига 50% до десетата година. Много от пациентите не са запознати с този факт.  



Коментари