Публикация

Д-р Болтаджиев: Цинично е да има излишък в бюджета на НЗОК и той да се харчи за асфалт

Председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев коментира, че не е редно НЗОК да отчита излишък от 7 млн. лв., когато дължи на лечебните заведения 54 млн. лв. надлимитни дейности и има задължения към чужди здравни фондове за 145 млн. лв.


Цинично е, когато НЗОК дължи на лечебните заведения 54 млн. лв. за надлимина дейност, в нейния бюджет да има около 7 млн. лв. излишък. Това заяви председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев. Повод за думите му стана одобреният от Министерски съвет отчет на здравната каса за изпълнението на бюджета от 2015 г. Според информацията общият размер на получените в НЗОК приходи и трансфери към 31 декември 2015 г. възлиза на 3 133 347 000 лв. Същевременно общият размер на извършените разходи и трансфери към същата дата е 3 126 020 000 лв. В резултат се формира положително бюджетно салдо (излишък) за годината в размер на 7 328 000 лв.

Д-р Болтаджиев напомни, че в годините преди 2014 г. се е случвало НЗОК да отчете излишък, който по закон е отивал в държавния бюджет „Т.е. преразпределя се за премиални на държавните служители или за обществени поръчки за асфалт. Куриозното тази година е, че тези пари отиват за асфалт, когато касата дължи на лечебните заведения 54 млн. лв. надлимитни дейности и има задължения към чужди здравни фондове за 145 млн. лв. На мен ми се вижда цинично парите за здраве да отиват другаде“, каза той.

Според д-р Болтаджиев в момента цялата здравна политика е насочена към икономии на средства. Той отбеляза, че това обаче рефлектира върху пациентите, защото лечебните заведения започват да търсят кешови плащания от тях. По думите му в България вече има един затегнат съветски модел на финансиране на здравната система, защото той не е осигурителен, а бюджетен. „Имаме събиране на здравни вноски от типа данъчно събиране, разпределение през консолидирания държавен бюджет и бюджетиране на лечебните заведения с много тежко регулиране. Държавата регулира притока на пациенти, броя на пациентите, които ще се лекуват, престоя им в болниците и колко ще се заплати за тях“, заяви д-р Болтаджиев. Според него отговорен за тази ситуация е този, който създава нормативната уредба.

Коментари

Тоест плащаме за асвалта, който всяка година се сменя, защото там пак има тарикатлък за разпределение на пари ...хахаха

състезание по циничност ли започваме?

Цинично, цинично, колко да е цинично.Доста по-малко от това в болници да лежат и да се изследват здрави хора, ТЕЛК да освидетелства здрави хора, болнични се дават на здрави и т.н.