Публикация

Оглеждайте се голи пред огледалото - тялото показва идваща болест

Кои знаци за какво заболяване ни говорят. Ранни признаци показват, че имате проблем със здравето, обясняват специалистите


Вероятно смятате, че само суетните или тези, които живеят сами, са достатъчно смели, за да застанат голи пред огледалото в банята. Свалянето на дрехите обаче може да е много полезно и да ви помогне да откриете ранни признаци на появил се здравословен проблем. Водещи британски експерти обясниха за какво да внимаваме, когато  оглеждаме отражението си в огледалото: 

  • Странна бучка в областта на слабините

Тя може да е знак за херния. Една от най-често срещаните форми е ингвинална (слабинна) херния, когато коремни органи (най-често черва или голямото було)  преминават през т.нар. ингвинален канал.  Можете да забележите тази бучка само ако сте прави, тя изчезва, когато легнете, обяснява д-р Антон Еманюел, консутант гастроентеролог на болниците към Юнивърсити колидж Лондон.

Ингвиналната херния се среща по-често при мъжете, може да е в резултат на вдигане на тежести. Проблемът може да изисква хирургическа намеса за корекция.

  • Тъмни петна по кожата под мишниците

Известни като acanthosis nigricans, тези по-тъмни петна удебелена кожа може да са ранен знак за диабет Тип 2, обяснява д-р Нида Чамас, ендокринолог и консултант за диабет в болницата „Клементайн Чърчил“ в Мидълсекс.  С големината на педя, тези петна обикновено са по-сухи и на пипане по-груби. Възможно е да сърбят. Смята се, че високите нива на инсулин в кръвта водят до изменения в кожните клетки и оттам до формирането на такива петна, обяснява д-р Чамас. Макар че не е ясно защо, типично подобни по-груби петна от кожа се сформират по гънки на тялото като мишниците, врата и слабините.

Възстановяването на нормалния вид на кожата се постига с промяна в начина на живот – намаляване на теглото, намаляване на приеманите въглехидрати и повече упражнения. При някои случаи личните лекари изписват медикаменти за намаляване на нивото на инсулин.

  • Едното рамо е по-високо от другото

Ако застанете с лице пред огледалото и видите, че едното ви рамо е по-високо от другото, може да се окаже, че имате недиагностицирана сколиоза  -  изкривяване на гръбначния стълб встрани, обяснява проф. Тони Кочхар, ортопед – хирург, консултант в болницата „Лондон бридж“. 

Обикновено хората смятат, че сколиозата изкривява гръбнака под формата на буквата S. Състоянието обаче може да засегне  и изкриви ребрата, като ги изтласка нагоре и навън от обичайната им позиция, обяснява специалистът. 

Понякога разликата  в нивото на раменете се дължи на загуба на мускулна маса, което е l резултат от неврологичното заболяване множествена склероза. За много от болните с това състояние обаче това няма да е първият знак за болестта.

  • Липса на окосмяване по краката

Липсата на косми по долните крайници може да е знак за периферна артериална болест, при която се запушват големите периферни артерии, пренасящи кръв до главата, вътрешните органи и крайниците.  Възможно е да има и подуване на прасците. При този проблем се ограничава притока на кръв до фоликулите на космите, които ограждат корените им, така че няма окосмяване по крайниците, обяснява д-р Джон Скър, съдов хирург консултант в болницата „Юнивърсити колидж“, Лондон. При някои липсата на окосмяване може да е единствения признак, при други може да се появи и болка в краката при ходене. 

  • Изпъкнала вена на гръдния кош

Изпъкнала удебелена вена, която се спуска надолу по средата на гръдния кош, може да бъде знак за възпаление, известно като болест на Мондор. Това е рядка форма на тромбофлебит със засягане на вените на гръдната стена. Дължи се на възпаление на вена под кожата на гърдите или гръдната стена, което  може да се дължи и на травма. Болестта на Мондор не води до рак, но в редки случаи може да е знак за тумор на гърдата. Може да се лекува с противовъзпалителни препарати,обяснява д-р Джон Скър.

  • Тъмна кожа около глезените

Тъмна или обезцветена кожа около глезените на краката може да е сигнал за начало на язва на крака. Тези петна се появяват, когато вените на краката отслабнат  и изгубят способността си да изтласкват кръвта обратно нагоре към сърцето, обяснява д-р Еди Чалънър, съдов хирург консултант в тръста „Леуишам енд Грийнуич“. В този случай кръвта започва да се процежда навън от отслабените вени. Това води до възпалителна реакция – хемоглобинът, който изтича, води до обезцветяване на кожата. 

  • Изпъкнала вена на врата

Изпъкналата вена на врата може да е знак за сърдечна недостатъчност. Това се случва, когато сърцето не може да подава достатъчно кръв към тялото с необходимото налягане, обяснява д-р Грин Томас, кардиолог консултант в Института за сърцето в Бристол. Това се отразява на вените, които пренасят кръв от главата към сърцето. Ако няма достатъчно налягане за изтласкване на кръвта, тя се събира и вените започват да изпъкват. Това обикновено се случва на врата, понякога и по краката, тъй като вените там са най-далеч от сърцето, обяснява специалистът.

Освен изпъкналите вени, има и други симптоми на сърдечна недостатъчност като недостиг на въздух и подути крака и глезени. 

  •  Необясними синини

Честите необясними синини, които се появяват по тялото и им  трябва около седмица и повече, за да се изчистят, може да са знак за проблем с черния дроб като например хепатит.  Ако черният дроб боледува, броят на тромбоцитите в кръвта може да намалее. Тъй като определен брй от тях е необходим за съсирването на кръвта, намаляването им може да доведе до вътрешно кървене, което пък причинява синините, обяснява проф. Дейвид Лойд, специализиращ в хирургия на черния дроб в Университетската болница на гр.  Лечестър. Синините също така може да са знак и за левкемия, тъй като ракът на кръвта също води до намаляване на тромбоцитите. 

  • Подути колене

Бучка тъкан в коляното може да е предвестник за появата на подагра – вид артрит, който води до болезнено подуване на ставите. Подаграта се появява, когато концентрацията на пикочна киселина в кръвта премине определена границата, тогава тези соли започват да кристализират и да се отлагат в и около ставите. Тези кристали могат и да се натрупат под кожата, като водят до образуването на малки малки бели и жълти бучки, обяснява Каилаш Десаи, хирург ортопед, консултант в болницата на Уест Мидълсекс. Те се натрупват и около други стави, но са най-видни около коляното. Ако не се лекуват, могат да нарастнат до големината на топка за голф и да увредят костта.  

  • Бенки по крака или по гърба

Повечето от бенките са безвредни натрупвания на клетки, които пигментират кожата в дадения участък. В редки случаи обаче те може да се дължат на меланома – агресивна форма на рак на кожата.

Най-често бенките при жените се образуват в долната част на краката, а при мъжете – по гърба. Ето защо е добре да се огледате голи в банята, иначе може и да не ги забележите. Обикновено бенктите на меланомата са много тъмни на цвят или пък са бледи, но имат едно по-тъмно петно вътре в тях, което постепенно се разширява, обяснява д-р Джон Ашуърт, дерматолог консултант към тръста „Бриджуотър комюнити хелткеър“. Следете за бенки, чиято форма е неправилна или накъсана, тъй като те обикновено са с правилна кръгла или овална форма, обяснява специалистът.

  • Задържане на течност в бедрата

Подуването на едното или на двете бедра може да е симптом на рак на тестисите, предупреждава проф. Кристофър Идън, уролг консултант в Роял Съри каунти хоспитал в  гр. Гилдфорд. Ракът може да се разпростре до лимфните възли в таза, което на свой ред ще засегне лимфната система, която се грижи за отвеждане на ненужните течности. В резултат на това в горната част на бедрото започва да се задържа течност. 

Друг признак за рак на тестисите е, когато забележите, че единият от двата тестиса пада по-ниско от другия, което се дължи на тежестта на тумора в него, обяснява специалистът. 

  • Тазът изпъква навън

Ако отражението в огледалото ви показва, че стоите наклонен напред, а тазът ви изпъква навън, възможно е да имате ранен остеоартрит на бедрото. Може да не ви боли, но артритът пречи на разтягането на тазобедрената става, така че вие не може да се изправите, обяснява хирургът ортопед Кайлаш Десаи. Упражнения и намаляване на теглото могат да помогнат при проблема.

  • Зачервен лакът и таз

Силно зачервяване на лакътя и таза, придружено със сърбеж, може да е знак за глутенова непоносимост или целиакия, обяснява Парвийн Кумар, гастроентеролог консултант в Бартс и в Лондонското училище по медицина и стоматология. Обритивите обикновено се появяват по лактите, но могат да се явят и по торса и коленете. Засягат около 10 процента от хората, които страдат от целиакия. 

  • „Трапчинки“  по гърдите

Необичайни „трапчинки“ или вдлъбнатини по гърдите  може да са знак за рак на гърдата. Когато се развива тумор в гърдата, туморните клетки стимулират околната тъкан да произвежда колаген, който пък от своя страна дърпа навътре кожата и така се получават вдлъбнатини, обяснява Тони Хауъл, професор по медицинска онкология в Университта на Манчестър. Друг тревожен знак моге да е потъването на зърното навътре в гърдата. 

Промяната в токанта на гърдата може да се дължи и на други фактори, но това трябва да прецени вашият лекар, съветва проф. Хауъл.

Източник: В. "Дейли мейл"


Коментари

Ще помогне ли, ако гледаме красиво женско тяло, като пред огледало? :)