Публикация

Апарат за миниинвазивна хирургия премахва щръкнали кокалчета на ходилата

Всякакви други неоперативни методи са просто търговски трикове, твърди водещият ортопед д-р Янаки Янакиев


Лятото е сезонът на сандалите и отворените обувки, но много дами се притесняват да ги обуят заради „кокалчета на крака“. Проблемът е не само визуален и естетичен, но и анатомичен, казва началникът на отделението по ортопедия и травматология във верига болници „Медлайн“-Централ Хоспитал“ д-р Янаки Янакиев.
За деформациите по предната част на ходилото не са виновни единствено неудобните обувки и високите токчета, защото голяма част от болните имат заложено в себе си вродено състояние, което предразполага образуването на „кокалчета“, посочи той. Според него този проблем е огромен и масов, от него по-често страдат жените – над 50% от тях имат това страдание. Той води до неудобство при избирането на обувки, ежедневни болки и засилващи се с годините деформации, които след палеца постепенно обхващат втория и третия пръст на крака. В крайния стадий се стига до появата на мазоли, язви и трудно зарастващи рани по пръстите и стъпалото.  Колко са важни удобните обувки показва, че едно  от тежките наказания за провинилите се войници в турската армия е било, когато са ги карали да разменят обувките си и да ходят с чуждите, отбеляза водещият специалист.
Лечението на този тип заболяване е само по оперативен ред, категоричен е д-р Янакиев. Според него ползването на всякакви подложки, фиксатори, пръстени и други средства и методи са търговски трикове, които още повече задълбочават проблема.
Хирургичните методи за лечение са много – повече от 300, посочи водещият ортопед. Хората се притесняват от каквато и да е оперативна интервенция и това е напълно нормално – страх ги е от болка, да не им останат белези и т. н. Всички тези проблеми са решени, ако се използва специалният апарат за микроинванизивна хирургия на ходилото,  с който разполага верига болници „Медлайн“-„Централ Хоспитал“ в Пловдив. Той позволява в рамките на 15 минути и с локална анестезия да бъде извършена корекция. При нея изобщо не се правят разрези,  необходими са микроскопични отвори, които са трудно забележими с просто око, през които костта се преоформя, стопява и изпилява, за да придобие правилната си форма. Процедурата е лека – пациентът има усещането все едно му се прави педикюр, обясни д-р Янакиев. Оперативната техника позволява на пациента веднага да стъпва на крака си след приключване на интервенцията.
Прегледите за пациентите при ортопедите в елитното пловдивско лечебно заведение са безплатни, операциите се извършват по клинична пътека и се заплащат от НЗОК.

Коментари