Публикация

На сутринта след веселбата ...


По това време на годината, алкохолните изкушения са неизменна част от веселбите. На следващата сутрин обаче често започват проблемите. Ако се питате какъв е най-добрият начин да се избегне махмурлукът, долните редове може да са ви полезни.


Всички алкохолни напитки са вариации на етанола. Черният дроб и мозъкът опитват да се справят с него  по един и същ начин - независимо от това дали сте пили шампанско, или бира.

Вашето любимо питие обаче може да съдържа съставки, от които не само зависи колко бързо ви „хваща”, но също и как ще се чувствате на другия ден.
Така че изборът какво да налеете в чашите може да промени изцяло и резултата от празничното препиване /ако, разбира се, нямате воля да го избегнете/.

Британският токсиколог проф. Уейн Джонс обобщава така разликите между популярните алкохолни напитки и степента на негативния им ефект:


Водка                                                                
Водката най-малко застрашава с махмурлук. Тя се прави от ферментирали зърна или култури като картофи с дрожди. След това се пречиства и неколкократно филтрира, често пъти с въглен.
Калории: Тъй като водката не съдържа въглехидрати или захари, тя има само калории от етанола (около 7 калории на грам), което я прави „най-диетичната” алкохолна напитка. 35 ml. водка съдържа около 72 калории.

Плюсове: Водката е най-чистата алкохолна напитка, тъй като тя      не съдържа почти никакви примеси, които обикновено се формират по време на ферментацията. Те играят роля за това колко тежък е последващият махмурлук.
Въпреки високото съдържание на алкохол - около 40% - водката е най-малко вероятно да причини махмурлук. Това се твърди в проучване на Британската медицинска асоциация.
Минуси: Водката често е фактор за смъртни случаи, заради относителната  липса на вкус при смесване със сокове или други напитки.
Степен на махмурлук: 3/10


Уиски                                                           
Уискито се дестилира от ферментирали зърна като ечемик или пшеница, а след това отлежава в бъчви.
Така наречената уиски „лудост” предизвиква хаотично и непредвидимо поведение, тъй като повечето хора пият уискито чисто.
Калории: Около 80 за 35 ml..
Плюсове: Малцовото уиски съдържа високи нива на елагична киселина. Тя потиска растежа на туморите, причинени от някои канцерогени и унищожава раковите клетки, без да се увреждат здравите.
Минуси: Уиски „лудостта”.
За да се забави абсорбирането на алкохола, може да се приема разредено или заедно с калорични съставки като гъста сметана например.
Уискито също съдържа много примеси, които се формират в процеса на стареене в дъбови бъчви.
Степен на махмурлук: 8/10

Бяло вино                                                       
Бялото вино се прави от ферментирал сок от грозде, изчистен от семена и люспи.
Калории: Около 130 на 175 ml. Малко повече в по-сладките вина.
Плюсове: Американски изследователи са установили, че гроздето съдържа тирозол и хидрокситирозол, които могат да намаляват лошия холестерол.
Минуси: Сулфитите, формирани в естествено състояние или добавени в бялото вино като консерванти за спиране на потъмняването, са най-вероятната причина за махмурлука. Те повишават опасността от алергични реакции.
Белите вина също рушат по-бързо зъбния емайл, което прави зъбите по-чувствителни.
Степен на махмурлук: 6/10


Червено вино
Червеното вино се прави от ферментирал гроздов сок, но за разлика от бялото вино, са оставени семките и люспите. След това  зрее в продължение на минимум три години, през които пигментите от люспите придават цвят на виното.


Калории: Около 120 за стандартна винена чаша – съдържа по-малко захари от бялото вино.
Плюсове: Съдържа повече ресвератрол (антиоксидант) от бялото вино. Това помага за предотвратяването на образуването на кръвни съсиреци и ограничаването на възпалителните процеси, което играе ключова роля в сърдечно-съдовите заболявания.
Минуси: Червеното вино причинява по-тежък махмурлук от бирата и бялото вино, заради начина, по който се прави – при производството се отделят два вида алкохол - етанол и метанол. Черният дроб обработва първо етанола, докато метанолът остава за накрая и циркулира по-дълго в организма.
Степен на махмурлук: 7/10


Бира                                                                  
Ниското съдържание на алкохол прави бирата най-малко опасна.
Бирата се прави от ферментирал ечемик. Хмелът се добавят за аромат, а маята – за да ферментират зърната в захар и алкохол.
Калории: Бирата е най-калоричната алкохолна напитка – само една пинта /около 0,5 л./ съдържа между 170 и 200 калории.
Плюсове: Бирата „хваща” най-бавно. Има най-ниско алкохолно съдържание - между 3% и 6% за светлата, и до 8% за тъмната.
Минуси: Бирата съдържа много пурини, които повишават нивата на пикочна киселина в кръвта. Това може предизвика образуването на кристали в ставите, което води до болезнени пристъпи на подагра.
Междувременно, друго проучване разкрива, че една 0,5 л дневно добавят 10% към риска от рак на дебелото черво, а литър дневно увеличава риска с 25%.
Степен на махмурлук: 4/10


Шампанско 
                                                
Шампанското и пенливите вина се правят по почти същия начин като виното - но след това се добавя повече мая и се оставя да ферментира в бутилки за втори път, образувайки въглероден диоксид.
Калории: Една чаша от 175 мл. съдържа 133 калории, малко повече от стандартна чаша бяло вино, заради добавките, които подобряват вкуса на шампанското.
Плюсове: Антиоксидантите в шампанското помагат за предпазването на мозъка от увреждания вследствие на инсулт и срещу неврологични заболявания като паркинсон и алцхаймер.Кафеената киселина и тирозолът допринасят за защитата на мозъчните клетки.
Минуси: Мехурчетата ускоряват усвояването на алкохола в кръвта. И противно на общоприетото схващане, шампанското не повдига настроението - алкохолът засяга мозъчните рецептори по същия начин, независимо от източника.
Степен на махмурлук: 7/10

Коментари