Публикация

Хомеопатия при целулит

Целулитът или така наречената „портокалова кожа“ е един от най-неприятните проблеми за жените, ставащ особено актуален с наближаването на лятото. Добавянето на хомеопатия към подбраните хранителен режим, двигателна активност и масажи води до много по-бързи и отчетливи резултати.


Целулитът се дължи на промени в хиподермата - най-долния слой на кожата, който я свързва с подлежащите тъкани. Хиподермата е изградена предимно от мастни клетки и съединителна тъкан, която е под формата на отделни снопчета, придаващи еластичност и здравина. Този слой има защитна роля, а е и важен енергиен резерв.

Под влияние основно на хормонални фактори, нездравословно хранене, напълняване, прекаляване с алкохол и кафе, носене на прекалено тесни дрехи, се нарушават нормалните обменни процеси в тази зона на тялото и освен мазнини там започва да се трупа и вода с отпадни клетъчни продукти, а колагеновите влакна задебеляват и „впримчват“ тези натрупвания в отделни „кутийки“, което придава специфичния „портокалов“ вид на кожата. От целулит страдат повече от 85% от жените от бялата раса, включително и такива, които нямат наднормено тегло.

Тъй като проблемът е комплексен, успешното му решаване също е такова и то включва:

– Балансиран хранителен режим, богат на фибри и микроелементи (т.е. включващ достатъчно плодове и зеленчуци), което подобрява обменните процеси. Подчертано внимание трябва да се отделя и на приема на продукти, богата на  антиоксиданти. Такива са например цитрусовите плодове като лимон, грейпфрут и зеленият чай;

- Спорт, който подобрява както обменните процеси, така и  кръвообращението. Доброто кръвообращение допринася за извеждането на излишната вода и отпадни продукти от хиподермата;

- Масаж и приложение на локални продукти – отново с цел подобряване на кръвообращението;

 - Хомеопатични дренатори. Добавени към другите мерки, те значително ускоряват процеса на елиминиране на целулита. Използваме три основни продукта в зависимост от спецификите на съответната жена:



Natrum muriaticum e подходящ при жени с телосложение тип „круша“, които са слаби в горната част на тялото, но имат по-изразени ханш и бедра и/или целулитни натрупвания в тази област.
Приема се обичайно в разреждане 9 СН, 2 пъти дневно по 5 гранули, за период от поне 1-2 месеца.








Thuya occidentalis предпочитаме при жени с телосложение тип „ябълка“, при които мастните натрупвания са най-вече в областта на корема, а ханшът и краката са по-слаби.
Приема се обичайно в разреждане 9 СН, 2 пъти дневно по 5 гранули, за период от поне  1-2 месеца.







Natrum sulfuricum е за жените, които са с наднормено тегло и имат мастни натрупвания и целулит практически по цялото тяло – ханш, бедра, корем, ръце.
Приема се обичайно в разреждане 9 СН, 2 пъти дневно по 5 гранули, за период от  поне 1-2 месеца.

Коментари