Публикация

Ново изследване в Болница „Тракия" улавя рак на маточната шийка

Ново изследване в Клиничната лаборатория на Болница „Тракия" помага при откриването, диагностицирането и контрола от лечението при рак на маточната шийка.


Туморният маркер показва наличието на сквамоцелуларния карциномен антиген (SCC) в организма на човек. Концентрацията на този гликопротеин на практика показва дали пациентът има проблем, както и доколко е напреднало заболяването.

Изследването се извършва всеки работен ден в Медицински център „Трета поликлиника" и Болница „Тракия". Цената му е 25 лева. Получаването на резултатите става в рамките на деня, а пробата се прави чрез вземането на венозна кръв.

Ракът на шийката на матката е злокачествено заболяване на най-долната част на матката, която се отваря във влагалището. Причина за появата му са „високо рисковите" щамове на човешкия папиломен вирус (human papillomavirus - HPV). Повечето жени се заразяват с поне един от тях веднъж през живота си. Имунната система на организма им обикновено успява да се пребори с инфекцията. При някои пациенти обаче, инфекцията не изчезва от само себе си. Когато вирусът остане активен в тялото за по-продължителен период, клетките започват да се видоизменят и рискът от рак нараства.

В световен мащаб заболяването е вторият най-често срещан тип рак сред жените, след този на гърдата. Всяка година то засяга близо 500 000 жени, като 275 000 от тях умират. 
Най-добрият начин да се предпазите от рак на шийката на матката е редовният скрининг посредством цитонамазка и други изследвания, ако се налагат.

Туморният маркер, който показва наличието на сквамоцелуларния карциномен антиген, освен за диагностициране на рак на шийката на матката, може да бъде показателен и за наличието на други тумори - на хранопровода, главата, както и на чернодробна цироза, карциноми на гастроинтестиналния тракт, панкреатит, ендометриоза и други гинекологични заболявания и др.

Коментари