Публикация

Съвети за лятото от проф. д-р Марияна Стойчева, ръководител на Клиника по инфекциозни болести

Професор д-р Марияна Стойчева Въртигова е началник на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ "Свети Георги" и ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в Медицински университет в Пловдив.


Придобива специалност Инфекциозни болести през 1980 г. Защитила е дисертации за доктор, а след това и за доктор на науките. Работи в клиниката от 1990 г., преди 10 години става неин ръководител. Председател е на Южно българско дружество по инфекциозни болести, епидемиология и паразитология.

- Проф. Стойчева, от кои инфекциозни заболявания сме най-застрашени през летния сезон?

- През лятото най-честите инфекциозни болести, с които се срещаме, са чревните инфекции с диариен синдром, серозните менингити, кърлежопреносимите инфекциозни болести - марсилска треска, кримска хеморагична треска, която за щастие виждаме по-рядко, хеморагична треска с бъбречен синдром. За нашата страна и нашия регион от кърлежопреносимите инфекциозни болести най-голяма значимост има марсилската треска.

- Кои са причинителите на инфекциозни диарии през лятото?

- Най-често това са ентеровирусите, въпреки че участват и норовируси, ротавируси и аденовируси. Летните диарии не са само вирусни. Те са и бактериални. През лятото е пикът на шигелозата (дизентерията) с кърваво-слузна диария, стафилококовите хранителни интоксикации. Салмонелозата има също най-висока честота в тези най-топли месеци.


- Защо случаите на чревни бактериални и вирусни инфекции зачестяват в топлото време?

- В този сезон температурата на околната среда е достатъчно висока, за да позволи размножаването на тези бактерии. Например стафилококите се размножават в хранителните продукти, ако те не се съхраняват в хладилник. Салмонелите също - при околна температура 33-36 градуса те се размножават.

В този сезон се консумират много пресни плодове и зеленчуци, които невинаги са добре измити. Често те са контаминирани с бактерии или вируси и могат да доведат до развитие на заболяването. Всъщност това е причината и за серозните менингити, които се предизвикват от същите ентеровируси. При едни хора ентеровирусните инфекции могат да предизвикат само диария, а при други - менингит.


- Децата или възрастните се справят по-трудно с чревните
инфекции?

- Възрастните, ако са над 60 години, ако са с тежки придружаващи болести - диабет, алкохолизъм, хронична бъбречна недостатъчност, прекарват изключително тежки клинични форми на чревните инфекции.

При кърмачета до 1 година чревните инфекции с диариен синдром също протичат тежко, особено при децата на изкуствено хранене, тези с хипотрофия, недоносени или с вродени заболявания. При кърмачетата и децата до 3 години загубата на течности и соли по-бързо достига критични нива и изисква спешно лечение.

- Чести ли са случаите на чревни инфекции при кърмачетата?

- Да, за съжаление. Заболеваемостта от чревни инфекции с диариен синдром е най-висока през първата година. На второ място по честота е ранната детска възраст (1 до 3 години) и следващият пик е над 60 години.

- Как се заразяват бебетата?

- При разширяването на диетата бебето започва да получава плодови, зеленчукови пюрета, жълтък, риба и така постепенно все по-широка гама хранителни продукти. Най-честата причина за салмонелозата са яйцата. При тях може да е контаминирана черупката, но може да е заразен директно жълтъкът. Така че и добре да е измито яйцето, ако то е останало рохко и не е твърдо сварено, салмонелните бактерии остават живи. Яйцата трябва да се варят 11 мин., особено когато се предлагат на кърмачета или на възрастни хора. Плодовете и зеленчуците, предлагани на децата, трябва да са здрави и изключително внимателно измити.

Друг начин да се заразят децата е чрез контакт с болни или носители на чревни болестотворни микроорганизми, обикновено членове на семейството, а също при контакт с домашни любимци. Доказани са тежки салмонелози при бебета след контакт с екзотични домашни любимци (пиленца, патета, костенурки, игуани и др.).

- Какви са симптомите на вирусните чревни инфекции?

- И вирусните, и бактериалните чревни инфекции имат остро начало с висока температура, повръщане и диария. Още в първия ден температурата може да достигне 39 - 40 градуса. По-големите деца и възрастните могат да съобщят за болки по мускулите, ставите, отпадналост. Болките в корема са около пъпа при увреждане на тънките черва (салмонелоза, колиентерити или ротавирусна инфекция) или са локализирани и в по-ниските части на корема при шигелоза (дизентерия). Много характерен синдром при дизентерията са непродуктивните напъни за дефекация.

Родителите много често решават, че това е летен грип. Но такъв летен грип няма. Симптоматиката е подобна на грип, но грипът се предизвиква от други вируси.


- В много случаи хората с чревна инфекция не се обръщат към лекар, кога обаче трябва да се потърси специализирана помощ?

- Най-важното в лечението на тези състояния е да се компенсират загубите на течности и електролити, защото с повръщането, високата температура и диарията се губят огромни количества от тях.

Ако в изпражненията има кръв, непременно трябва да се потърси лекар. Колкото по-рано, толкова по-добре. Това е валидно и за възрастните, и за децата.

Трябва да се спрат повръщанията. Защото, ако те са много интензивни, това би нарушило и приемането на течности и каквито и да е лекарства. Най-важна е рехидратиращата терапия. Нищо че малчуганът повръща. Непрекъснато, през две-три минути да се дават течности - по една лъжичка или по 1-2 всмуквания с биберончето. Количеството, което трябва да приемат болните, е 2-3 литра на ден за възрастните, а за децата - 100-200 милилитра на килограм тегло.

- Как да се храни болният в това състояние?

- Храната не се спира, грешка е тези болни да стоят гладни, но е много важно и какво ще ядат. Ако децата са на кърма, майките да продължават да ги кърмят. Ако те са на адаптирани млека, може да прескочат едно хранене от формулата, която използват. Забранените храни за всички възрасти са пресните плодове и зеленчуци. Забравете натуралните сокове, меда, прясното мляко, маслото, крекери и солети с различни подправки. Може да се консумират обикновени бисквити, бели сухари, попара с изкиснато сирене без масло. Препоръчва се пюре от картофи и моркови. Те са много подходящи, имат абсорбиращ ефект и просто поглъщат токсините в червата. Може ориз, оризова пихтия, за бебетата - оризова вода. Много течности, минерална вода, чай.

- Как да мием плодовете и зеленчуците, за да избегнем зараза? Някои хора дори използват сапун?

- Достатъчно е да се измият добре на течаща вода. Не е необходимо да се използва сапун, както и непременно да се белят при консумация сурови.

- Откъде е рисково да купуваме готови храни през лятото? Опасни ли са например дюнерите в горещините?

- Опасно е да се купуват някои готови храни от нерегламентирани за това места, например от улицата. Преди няколко години в Пазарджик имаше голяма епидемия от салмонелоза след консумация на дюнери. Рискът е не толкова от месото, колкото от сосовете, с които се предлагат. В пластмасови бутилчици, които цял ден стоят на високите летни температури, те могат да станат опасни за употреба.

- Има ли някаква специфика на инфекциозните заболявания в Пловдивска област?

- В Клиниката по инфекциозни болести се приемат пациенти за диагностично уточняване и тежките случаи на инфекциозни болести от Централна и Южна България. Тези региони са ендемични за конго-кримска хеморагична треска, хеморагична треска с бъбречен синдром. Марсилската треска, която по изключение се среща в северните региони на България, при нас е широко разпространена, особено след 2000г./Марица.бг

Коментари