Публикация

Ахилесова тендинопатия

Какво представлява, причини, симптоми и възможности за лечение



Ахилесова тендинопатия е състояние, което причинява болка, подуване, скованост и слабост на ахилесовото сухожилие, което свързва петната кост и прасците. Смята се, че причината е от повтарящи се малки наранявания на ахилесовото сухожилие. Това може да се случи поради редица причини, включително прекомерна употреба на сухожилието – например при бегачи. Лечението включва покой, лед, болкоуспокояващи и специални упражнения, за да помогне да се разтегне и засили  ахилесовото сухожилие. За повечето хора, симптомите на Ахилесова тендинопатия обикновено изчезват в рамките на 3-6 месеца след започване на лечението.

Какво е ахилесовото сухожилие?

Вашето ахилесовото сухожилие е важна част от крака ви. То се намира точно зад и над петата. То се свързва към петната  кост (calcaneum) до прасците. Функцията му е да се помогне за огъване крака ви надолу в глезена. (Това движение се нарича плантарна флексия от специалистите.)

Какво е ахилесовата тендинопатия и какво го причинява?

Ахилесовата тендинопатия е състояние, което причинява болка, подуване, скованост и слабост на ахилесовото сухожилие. Смята се, че се причинява от повторни малки наранявания (известни като микротравми) до ахилесовото сухожилие. След всяко нараняване, сухожилието не се лекува напълно, както обикновено трябва да се случи. Това означава, че с течение на времето, увреждането на ахилесовото сухожилие продължава и тендинопатията  може да се развива.

Има редица неща, които могат да доведат до тези повтарящи се малки наранявания на ахилесовото сухожилие. Например:

  • Прекалената употреба на ахилесовото сухожилие. Това може да бъде проблем за хората, които се движат редовно. (Ахилесова тендинопатия може да бъде проблем за танцьори и за хора, които играят много тенис или други спортове, които включват скокове.)
  • Обучение или упражняване използвайки неподходящи обувки.
  • Лошо обучение или упражняване на неправилни техники.
  • Промяна в режима или програмата на обучение - например, увеличаване на интензивността на тренировките.
  • Обучение или упражняване на твърди или наклонени повърхности.
  • Наличието на високо сводест крак.
  • При лоша гъвкавост - например, със слаби или недоразвити мускули.

Ахиловата тендинопатия се среща  по-често при хора, които имат някои видове артрит, като анкилозиращ спондилит или псориатичен артрит. Той също така се смята, че някои хора имат генетична предразположеност по наследство.

Хората, които приемат лекарства от група, наречени флуорохинолони  за дълги периоди също са с повишен риск от развитие на ахилова тендинопатия.

Ахиловата тендинопатия е известна като ахилов тендинит. Като цяло, "Итис" обикновено се отнася до възпаление, така тендинит ще означава възпаление на сухожилие. Въпреки това, се използва ахилова тендинопатия, тъй като се смята, че има малко или никакво възпаление, което причинява проблема.

Колко често се среща ахилесовата тендинопатия?

При 6 от 100 неактивни хора се развива ахилесова тендинопатия в някакъв момент от живота им. Въпреки това, шансът да го развият е по-висок при спортисти или тези, които тренират редовно или правя много упражнения. Също така е по-често при мъжете, отколкото при жените и обикновено се проявява предимно при мъже на възраст между 30-40 години.

Какви са симптомите на ахилесова тендинопатия?

Основните симптоми включват болка и скованост около засегнатото ахилесово сухожилие. Болка и скованост са склонни да се развиват постепенно и обикновено са по-лоши, когато се събудите на сутринта. (Силна болка, която идва внезапно и причинява трудности при ходене може да са симптоми на разкъсване на ахилесовото сухожилие. Отидете на лекар спешно, ако развиете тези симптоми.)

Някои хора имат болки по време на тренировка, но като цяло, болката е по-лоша след тренировка. Бегачите може да забележат болка в началото на тяхната тренировка, която след това има тенденция да се облекчи и да стане по-поносима,  ​​последвано от увеличение на болката. Болката може да ви попречи да извършвате обичайните си ежедневни дейности като ходене по магазините и т.н. Може да забележите, че имате болка при докосване на зоната около сухожилието. Може да има и подуване около тази област.

Трябват ли някакви изследвания?

Вашият лекар или физиотерапевт ще приложи някои тестове при прегледа, за да потвърди диагнозата. Рентген или други тестове, обикновено не са необходими за диагностициране на ахилесовата тендинопатия. При неясна диагноза може да се назначи ядреномагнитен резонанс или ултразвуково изследване.

Какво е първоначалното лечение на ахилесова тендинопатия?

Има редица лечения, които могат да помогнат. Обработките долу обикновено са предложени на първо място. Всички те се считат за консервативни методи. Това означава, лечения, които не включват хирургия.

Почивка

Почивка и отсъствието от спортните дейности са важни, ако имате ахилова тендинопатия. На първо място, трябва да спрете всякакви дейности с голямо въздействие или спортове (като бягане). Когато болка намалее,  можете да рестартирате начинанията, ако болката ви позволява. Смята се, че пълноценна почивка, ако е удължена, всъщност може да бъде по-лоша за увредата.

Обезболяващите

Обезболяващите като парацетамол или ибупрофен могат да помогнат за облекчаване на болката. Ибупрофен е от групата лекарства, наречени нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) . Въпреки това, не трябва да използвате ибупрофен или други нестероидни противовъзпалителни средства за повече от 7-14 дни, ако имате ахилова тендинопатия. Това е така, защото те евентуално може да намалят способността на сухожилието да се лекува в дългосрочен план. Те могат също така могат да предизвикат симптоми на ахилова тендинопатия,  да бъдат маскирани или прикрити и отново могат да забавят заздравяването.

Забележка : странични ефекти понякога са налице с противовъзпалителни обезболяващи. Болки в стомаха и кървене от стомаха, са най-сериозните. Някои хора с астма, високо кръвно налягане, бъбречна недостатъчност и сърдечна недостатъчност може да не са в състояние да приемат противовъзпалителни обезболяващи. Така че, консултирайте се с вашия лекар или фармацевт, преди да ги приемате, за да се уверите, че те са подходящи за вас.

Лед

 Лечение с лед може да бъде полезно за контрол на болката и може да помогне за намаляване на подуването в ранните етапи на ахилова тендинопатия. Една опаковка лед трябва да се прилага в продължение на 10-30 минути. По-малко от 10 минути има малък ефект. Повече от 30 минути могат да увредят кожата. Не поставяйте лед по време на сън.

Упражнения за ахилесови сухожилия

Някои специални упражнения, за да се помогне разтягането и засилването на вашето ахилесово сухожилие може да бъдат полезни. Такива упражнения могат да помогнат за контрол на болката и сковаността. Физиотерапевтът е в състояние да ви помогне с тези упражнения, когато е необходимо. Те могат също така да използват други лечения като ултразвук и масаж, за да помогнат за облекчаване на симптомите и насърчаване на изцелението  на вашето ахилесово сухожилие.

Ортези

Специалист по ортези може да предложи смяна обувките ви или използването на специални стелки в обувките ви, като целта е да се повдигне петата. Това може да помогне за намаляване на болката и симптомите.

Забележка за стероидни инжекции

Инжектирането на стероидно лекарство е общо лечение на някои сухожилни наранявания. Въпреки това, използването на стероидни инжекции за лечение на ахилесовата тендинопатия е спорна. Ако стероиди се инжектират  директно в ахилесовото сухожилие, съществува риск от увреждане на сухожилието допълнително. Имало е случаи, в които те са причинили разкъсване на сухожилието. Друг вариант е да се инжектират стероиди около ахилесовото сухожилие. Но отново, това не е лечение. Някои специалисти предлагат това лечение, за да се помогне за контрол на болката..

Какво се случва, ако първоначално лечение се провали?

За повечето хора, симптомите на ахилова тендинопатия обикновено преминават в рамките на 3-6 месеца след започване на консервативно лечение, както е описано по-горе. Като цяло колкото по-рано започне лечение, толкова по-бързо идва резултата. Ако симптомите не се подобрят след 3-6 месеца, вашият лекар може да ви насочи към специалист хирург-ортопед. Въпреки това, този срок може да се променя в зависимост от вашите симптоми, вашите спортни дейности и др.

Специални нехирургични лечения

  • Екстракорпорална шокова терапия - по време на това лечение, специални звукови вълни преминават през кожата ви до ахилесовото сухожилие. Страничните ефекти могат да включват зачервяване на кожата и болки в прасеца след лечението. Тази процедура обикновено е безопасна, но има малък риск от разкъсване на ахилесовото сухожилие с това лечение, особено при по-възрастни хора. В момента не е ясно колко ефективно е това лечение  и колко добре работи.
  • Инжекция с помощта на собствената ви кръв -  Инжектира се известно количество собствена кръв на мястото на увредата. Това се нарича автоложно кръвно инжектиране. Идеята е, че това ще помогне за насърчаване на излекуването на вашето повредено сухожилие чрез насърчаване на растежа на клетките, участващи в процеса на оздравяване.
  • Нитроглицеринова кръпка - това е лекарство, което идва във формата на пластир, който се нанася върху кожата. Обикновено се препоръчва в допълнение към тренировъчна програма.

Хирургия за ахилесова тендинопатия

Около 1 от 4 души, които продължават да чувстват болка в резултат на ахилова тендинопатия има операция за лечение на състоянието. Повечето хора имат добър резултат от операцията и облекчаване на болката. Хирургия включва един от следните начини:

  • Премахване на възли или сраствания (части от влакната на сухожилието, които са залепени заедно), които са изградени в рамките на повреденото сухожилие.
  • Осъществяване на надлъжно рязане на сухожилието да помогне да се стимулира и насърчава сухожилното оздравяване.

Усложнения от операцията не са чести, но ако те се появят, могат да включват проблеми със заздравяването на раните.

Има ли някакви усложнения на ахиловата тендинопатия?

Има риск от разкъсване на ахилесовото сухожилие, ако имате ахилова тендинопатия. Това е така, защото сухожилието е повредено и по-слаб оот обикновено. Въпреки това, този риск обикновено е доста нисък. Силна болка около ахилесовото сухожилие, което се развива внезапно може да бъде знак за скъсване на сухожилие. Отидете на лекар спешно ако смятате, че може да сте разкъсали ахилесовото си сухожилие.

Ако имате проблеми с едното ахилесово сухожилие, има и много голяма вероятност, че ще развиете проблеми и с другото с течение на времето.


 


Коментари