Публикация
Трапезата със семейството и приятелите е лекарство
Често в публикации по цял свят се коментират здравословните свойства на средиземноморското хранене – както на продуктите, така и на кулинарните традиции. Някои експерти обаче обръщат внимание на един друг фактор – уникалния начин, по който ритуалът на храненето събира и зарежда с емоции хората.
Атмосферата на общност и топлота, която само общата трапеза създава, е важна също колкото храната за добрия психически тонус, а оттам и за здравето като цяло.
Семейството и приятелите около трапезата – това според съвременните виждания в психологията е мощен антидепресант.
Разбира се, никой не поставя под съмнение здравословните качества на доминиращите в средиземноморската кухня продукти.
Най-новото научно изследване, в което били включени над 10 хиляди испанци, установи, че придържащите се строго към традиционната средиземноморска диета са с 30% по-малко застрашени от депресия.
Учените подчертават, че изследването не доказва причините и следствията, но твърдят:
*Изобилието на богати на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества в плодовете, зеленчуците, ядките и други съставки са защита за обвивката на кръвоносните съдове. Този фактор се свързва с по-нисък риск от сърдечни болести и депресии.
* Зехтинът активизира способността на организма да усвоява серотонина - мозъчният трансмитер, който при депресия често е с понижени стойности.
* Мастните киселини Омега-3, които се съдържат в морските дарове, подобряват функцията на нервните клетки.
* Плодовете, ядките, зеленчуците, бобовите допълнително предпазват от депресия.
Средиземноморската диета обаче излиза извън рамките на храненето. Думата диета идва от старогръцки и смисълът й включва не само какво се слага в устата, но и начина на живот – как се отглежда, купува и приготвя храната, за кого се приготвя, в каква обстановка се консумира.
Според специалисти по хранене, два фактора допринасят за по-редките случаи на депресия сред хората, които следват средиземноморския начин на хранене.
Първият е удоволствието от кулинарното разнообразие. Хората по Средиземноморието се наслаждават на богатия аромат на сезонните зеленчуци и плодове, които са вкусни, цветни и разнообразни. В сравнение с този начин на хранене изборът “месо и картофи”, който преобладава в западния свят, е скучен.
Вторият фактор е споделянето на храната с цялото семейство. По традиция в средиземноморските страни семейството и приятелите се събират на маса и "разпускат", докато си хапват бавно мезета и различни блюда и си пийват по 1-2 чаши вино.
Освен това средиземноморските ястия се приготвят с много въображение и комбинации и често в приготовленията се включват членовете на семейството, което доставя допълнително удоволствие.
Така към разнообразието на хранителни вещества в средиземнорската диета се добавя лечебното въздействие на традиционния бит и култура.
Няма строги научни доказателства, че общите трапези и споделянето на удоволствието от храната със семейството и приятелите са лек против депресията, но кой ще оспори, че те правят хората по-щастливи?
Коментари