Публикация

Доц. Д. Стойков: Болните с усложнения ни струват 10 пъти повече


В едно здравно заведение задължително трябва да има специалисти, които да осигуряват помощ на населението денонощно.

Това каза за health.bg доц. Димитър Стойков, изпълнителен директор на плевенската Университетска болница  „Д-р Георги Странски”.

По думите му, сега в малките болници много от лекарите работят на втори трудов договор.

„Лекарите един или максимум два пъти в седмицата посещават тези здравни заведения, като целта е не да консултират пациенти, а да разпишат необходимите документи, за да може малките болници да получат пари от касата”, посочи доц. Стойков.

Той изтъкна, че това не е от полза нито за болния, нито за университетската болница. Не печели и здравното заведение, защото се налага пациентите да бъдат рехоспитализирани в университетската болница, когато се усложни състоянието им, а това води до скъпоструващо лечение, което поема УМБАЛ. 

„Болните с усложнения ни струват 10 пъти повече. Сега цялата патология от Плевенската област се настанява за лечение в университетската болница, като приемът е безотказен. Мога да заявя, че една болница трябва да работи по съответна пътека, когато може да се справи и с острото състояние, възникнало от съответното заболяване.

Практиката обаче показва, че когато при нас се приведат болни от съседни лечебници, те са с усложнения и струват много пари, а по някога състоянието им е и животозастрашаващо”, допълни директорът на УМБАЛ-Плевен. 

  

Коментари