Публикация

Митрополит Николай освети икона от гранит в Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Свети Георги“

Светото изображение е дарение от пациент, чийто живот са спасили в болницата преди 8 години


Гравирана върху гранит икона на Св. Георги бе осветена днес от Пловдивския митрополит Николай в Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Свети Георги“. Изображението върху най-твърдия за обработка камък e поставено пред входа на клиниката и е дарение от пациента Борис Дамянов, чийто живот преди 8 години спасяват кардиохирурзите. Тогава той е бил докаран с диагноза „дисекация на аортата“ - състояние, което води до възникване на мозъчна, коронарна или друга исхемия. Това е едно от най-сериозните спешни състояния, при което ключови за спасяването на пациента са бързата диагностика и навременното лечение, обясняват лекарите.

В случая на Борис Дамянов реакцията е била почти мигновена в момента, в който той е докаран в пловдивската университетска болница, но преди това почти цял ден е бил с всички симптоми на дисекация на аортата. Приема излекуването си едновременно като медицинско и Божие чудо и твърди, че вече 8 години живее нов живот. Благодарен е, че е бил откаран именно в Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Свети Георги“, която уникална за Южна България.

На тържественото освещаване на иконата днес Митрополит Николай цитира откъси от свети книги и притчи, в които е застъпена темата за уважението и преклонението пред лекарите и техните знания и умения. „Това не е професия, а божествено призвание. Лекарското изкуство е изцяло посветено на любовта към Бога и човека. И преди всичко трябва да бъде здрав духът“, каза още Пловдивският митрополит.

Негово Високопреосвещенство днес бе посрещнат в База 2, Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“, от изпълнителния директор проф. д-р Карен Джамбазов, заместник-директора по лечебна дейност в базата доц. д-р Марин Атанасов и началника на Клиниката по кардиохирургия доц. д-р Заприн Въжев. Преди освещаването на иконата митрополитът посети параклиса „Св. Вмчк Георги Победоносец“ в двора на болницата и благослови пациенти в Спешното приемно отделение и чакащите за планово приемане в клиниките на УМБАЛ „Свети Георги“. След ритуала по освещаване на иконата, воден от доц. Въжев, Митрополит Николай посети и параклиса в самата Клиника по кардиохирургия, а след това и пациентите в стационара.

" }-->

Коментари