Публикация

Фрешовете са витаминозни бомби, които рушат зъбния емайл

Как да се предпазим от кариеси, съветва д-р Даниела Спасова, дентален лекар в МЦ-1


В летните горещини много хора търсят начин да задоволят жаждата си и едновременно с това „да хапнат“ нещо полезно. В такива моменти подходящи са прясно изцедените плодове сокове -фрешовете. Някои изпиват на ден по 3-4, а някои дори 5-6 сока.

Но наистина ли те носят само ползи?

„За жалост не е  точно така, казва д-р Даниела Спасова, дентален лекар в Медицински център-1 в Пловдив. - А най-лошото е, че значителна част от гражданите дори не подозират, че соковете нанасят сериозни поражения и увреждат зъбите им.“ До този извод достига тя след едномесечната кампания безплатни консултации, които проведе в лечебното заведение със съдействието на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан.

По време на прегледите установява, че близо половината от пациентите страдат от деминарализация на зъбите, която се изразява в появата на бели петна по тях и най-вече по шийките. Този симптом е много опасен, тъй като след не много време на същите места се развиват кариеси. От разговорите с пациентите установила, че всички до един ежедневно пият много фрешове – повече от 3.

Безспорно напитката е здравословна, но не и за зъбите, защото плодовите киселини уреждат емайла на зъбите, посочи д- р Спасова. Въпреки че той е най-здравата и твърда повърхност в човешкото тяло, е поддатлив на въздействието на киселините, а най-засегната част е шийката, където емайлът е най-тънък. Точно там се локализират първите увреждания.

Съветът ми към пациентите е да пият по един фреш на ден и то със сламка, за да не се обливат повърхностите на зъбите, заяви д-р Спасова. По този начин ще консумират полезното количество витамини и минерали от пресните сокове, а в същото време ще се предпазят от кариеси и други по-тежки заболявания. Добре е след консумацията на високо киселинни напитки, като фрешове и кафе, зъбите да се изплакват обилно с вода.

 

Коментари

Петър  Иванов
15 юли 2016 09:52

Е ти при дъвченето, колко калории си мислиш, че гориш ???

С фрешовете поглъщаме и повече калории отколкото да изядем един ,два плода, и същевременно не изгаряме калории защото няма дъвчене