Публикация

Девет спецкомисии в КОЦ – Пловдив обслужват онкоболните

Повече от 30 болници от Южен централен район вече са сключили договор с Комплексния онкологичен център за оценяване


Девет спецкомисии за оценяване на лечението на онкологично болните работят вече пълноценно в КОЦ – Пловдив. Те отговарят напълно на новите изисквания на здравното министерство и представляват обособено звено към Диагностично-консултативния блок на лечебното заведение.  Във всеки отделен онкокомитет има клиничен онколог, патоанатом, специалист по нуклеарна медицина, образна диагностика и специалист по съответната локализация на тумора. Лекарите, вземащи решения за терапията на всеки конкретен болен, са определени със заповед на управителя на КОЦ д-р Красимир Вальов. Явяването на онкологична комисия гарантира комплексността на терапията. Самото лечение зависи от много фактори – вид и големина на тумора, възможност за операция, има ли метастази, възраст на пациента, съпътстващи заболявания и др., а спец комитетът ще прецени кое е най-ефективното и в каква последователност.  

Комисиите работят в две зали на Онкоцентъра, на разположение са двама специалисти по медицински грижи и двама секретари, които изготвят документите. Работата върви по предварително изготвен седмичен  график. На ден минават по 40 души. Ако е необходимо, списъкът с пациенти ще бъде увеличен, за да няма забавяне, подчерта д-р Вальов.

Повече от 30 болници от Южен централен район вече са сключили договор с Комплексния онкологичен център за оценяване от техните комисии. 

Коментари