Публикация

Трябва да се премахнат ограниченията само най-близки роднини да стават живи донори

Темата за падането на ограниченията при живите донори бе повдигната по време на пресконференция преди Втората конференция по трансплантация и физическа активност, която се проведе от 8 до 10 юни 2016 г. в Правец.


Ограниченията за живо донорство при хора, които нямат роднинска възраст трябва да бъдат премахнати в България. В повечето страни за живи донори се допускат хора, свързани на емоционална основа. Те обикновено живеят на семейни начала. Малко или много човечеството се ориентира към разширяването на тези възможности. Съзнавам, че това е изключително хипотетично в днешния момент за нашата действителност, но се надявам някога това да се случи и у нас. Преди това обаче в България трябва да се променят много неща, като навици и култура. 

Към днешна дата е по-добре да се помисли за разрешаване на кръстосаното донорство. Това е практика, която е популярна в цял свят. В страната вече има над 10 случая, както между български двойки, така и между българи и чужденци. Всички бъбречни трансплантации от тези донори са извършени в чужбина. Ако тези операции се правят в България, ние лекарите и държавните институции ще имаме контрол върху тази дейност. Според мен, ако се разреши, у нас ще се правят не повече от 5 бъбречни трансплантации след кръстосано донорство. Нека също така да се знае, че тези хора също имат право на лечение и ние не можем да им го откажем. 

Необходимо е също така да се помисли за разширяване на показателите за живо донорство. В чужбина имаме трансплантация на българин, която е осъществена при донорство от човек, болен от диабет. Не мога да дам подробности, защото това са редки случаи, а не бива да разгласявам лични данни. Смятам обаче, че и ние можем да направим такава трансплантация и трябва да сме в крак със световната медицина. 

Иначе до момента в България има извършени 1304 бъбречни трансплантации на български граждани. От тях 747 са направени у нас, а останалите – в чужбина. 667 са трансплантациите от трупен донор и 647 от жив. Броят на живите трансплантации е толкова голяма, защото много от операциите са правени в края на 90-те годините на миналия век в Индия и Пакистан от живи донори, които бяха популярни дестинации за такива трансплантации. 

През последните години се наблюдава годишен ръст на бъбречните трансплантации от 5-7%. Важно обаче да се отбележи, че годишното увеличение на хората на хемодиализа от 3,5% т. е. има промяна на съотношението в полза на трансплантациите.


Коментари