Публикация

Съдови хирурзи в Университетска болница „Дева Мария” спасиха млада жена с авангардна интервенция

Пациентката е жена на 26 години, приета по спешност в Отделението по съдова хирургия на УМБАЛ „Дева Мария”, с диагноза остра венозна тромбоза на дълбоките вени на ляв долен крайник, подбедрицата и корема.



Пациентката е жена на 26 години, приета по спешност в Отделението по съдова хирургия на УМБАЛ „Дева Мария”, с диагноза остра венозна тромбоза на дълбоките вени на ляв долен крайник, подбедрицата и корема.  

„Това заболяване създава опасна предпоставка от развитието на белодробен тромбоемболизъм, който се явява съвременен бич в нашето общество, особено при млади хора, като тази пациентка”, обяснява началникът на Отделението по съдова хирургия д-р Борислав Денчев, дмн.

Неприятностите за Хаджер от айтоското село Чукарка започват след гинекологична манипулация, предизвикана от обилно кървене. Въпреки че не може да се твърди с категоричност, че тя предизвиква тромбозата, е възможно да е предпоставка за заболяването, тъй като са засегнати вена кава и вена илиака, които са основните вени на корема и долния крайник.    

„Няколко дена след манипулацията кракът ми започна да се подува и много ме болеше. Насочиха ме към Съдова хирургия“, споделя младата жена. 

Операцията извършва д-р Денчев, под методическото ръководство на проф. Тодор Захариев, с участието на целия екип на отделението по Съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология в УМБАЛ „Дева Мария”.

„Авангардното при тази интервенция е, че беше извършена посредством специална машина за засмукване и аспириране на тромби Аспирекс. Методиката е иновативна и позволява бързо и щадящо аспириране на тромбите. Това е рискова интервенция, но в този случай нямахме друг полезен ход“ обяснява д-р Денчев.

Операцията е напълно успешна.

„Кракът на пациентката вече е много добре, отокът е овладян. Заболяването от остър стадий преминава в ремисия. Разбира се, операцията е само етап от лечението, то ще отнеме може би година-две, но предвид това, че става въпрос за млада жена, се очаква тя бързо да се възстанови“, каза още началникът на Съдова хирургия на Университетска болница „Дева Мария“.

„Сега съм много добре. Благодаря на лекарите, че съм жива“, споделя младата жена.     

Като последващо лечение, Хаджер ще приема разреждащи кръвта медикаменти и ще й бъде назначена терапия, която изцяло се покрива от Здравната каса. След което се очаква кракът й да бъде напълно възстановен.

Успех за проф. Захариев и за екипа на Съдова хирургия на болницата е, че е овладяно тежко и критично състояние, и е спасен животът на млада жена.

Проучвания показват, че запушването на дълбоките вени се среща все по-често при млади хора и родилки. Без лечение тромбът може да се откъсне и да се стигне до белодробна емболия и смърт.


Коментари