Публикация

Университетска болница „Дева Мария” откри първата у нас стая – действаща галерия

Стаята-галерия е в Родилното отделение на болницата.


Стаята-галерия е в Родилното отделение на болницата.

„За мен е чест да изложа мои картини в такава специална стая. Подбрах творбите да съответстват на настроенията на родилките. Аз самият имам две деца и знам, че след като роди, жената обикновено преживява период, наричан „бейби блу”, за това реших гамата да бъде в синьо. Самите теми, като кораб и плажни чадъри, носят емоцията на лятото”, коментира художникът Георги Андонов.

Творецът е популярен с това, че предпочита да не „затваря” картините си в традиционните галерии и избира различния мащаб – на открито, в голям търговски център, в ресторант. Подреждането на негови творби в болница „Дева Мария” следва естествено тази тенденция.

Картините ще бъдат подменяни периодично.   

„Изкуството създава чувства и помага да гледаш позитивно на живота. А какво по-хубаво от това за една родилка и новородено бебе”, допълва провокативният художник.  

„Жената, дала живот, трябва да бъде в приятна и спокойна обстановка след раждането. В тази връзка създадохме тази стая-галерия, съчетана с всички удобства на домашния уют, за което допринасят и картините”, сподели д-р Даниела Георгиева, управителят на УМБАЛ „Дева Мария”.   

Въпреки че стаята е пусната в експлоатация едва от днес, вече има голям интерес към нея.

„Причините не са свързани само с удобствата. Болница „Дева Мария” е с отлично качество на обслужване, специалисти, апаратура, база, както и внимание и грижа към пациентите. Всичко това ни прави предпочитани от бъдещите майки”, допълни д-р Георгиева.        

Стаята-галерия в Родилното отделение на УМБАЛ „Дева Мария“ е уникална по замисъл и изпълнение, вдъхновена от българския дизайнер Георги Зайков, който живее и работи във Франция.   

Сюитът предлага уединение на родилките, които могат да споделят първите дни от раждането на детето си с най-близките си в уютна обстановка. Студиото е снабдено с всички екстри за приятен престой по време на един от най-важните моменти от живота на младите семейства – снабдено е с кожен диван, плазмен телевизор, минибар, има и постоянна скайп връзка.   

Цената за ползването му включва множество екстри, като избор на акушер-гинеколог, придружител по време на раждането и пакет изследвания на тазобедрените стави, фонтанелата, коремчето и зрението на новороденото.

Коментари