Публикация

Защо обичаме сладко или солено?


Оказва се, че влечението към определени вкусови усещания не е случайно. Слабостта към шоколад възниква, например, заради недостиг на серотонин, хормона на удоволствието.

 

Американски учени са провели изследване с участието на 18 000 души, като целта била да открият връзка между характера на човека и хранителните му предпочитания.

Горчивите храни обикновено са предпочитани от хора, постоянно намиращи се в центъра на вниманието, а млечните продукти са любими на сдържаните интроверти, склонни към уединение.

Жизнелюбивите личности, непрекъснато подчертаващи своята уникалност, обожават бонбоните.

Според авторите на експеримента хората, които обичат солено, не само изпитват дефицит на определени минерални вещества, но и са личности, плуващи по течението и смятащи, че съдбата им не се определя от тях, а от външни обстоятелства.

Любовта към лютивата храна е признак не само на нестабилно кръвно налягане, но и на педантичност. А пристрастието едновременно към сладко и солено е типично за талантливите и творчески натури.

Коментари