Публикация

Революционна операция премахва хипертония


Британски лекари извършиха успешно първата операция, премахваща проблемите с високото кръвно налягане.

Процедурата продължава около час и позволява намаляването на риска от инфаркт или инсулт наполовина при пациенти, които не се влияят от традиционните методи на лечение.

Извършената операция е част от международно клинично изпитание на революционен метод, определян от специалистите като най-големия пробив в тази област на медицината за последните 50 години.

Методът, наречен renal sympathetic-nerve ablation (аблация на бъбречния симпатичен нерв), използва специален проводник, който се вкарва през кръвоносен съд, за да се нанесат миниатюрни изгаряния на нервите, които отговарят за предаването на сигнали от мозъка в бъбреците.

Това позволява блокирането на импулсите, с помощта на които мозъкът "заповядва" на органите да увеличат кръвното налягане, и така значително може да се намали рискът от инфаркт, инсулт и бъбречна недостатъчност.

Според предварителните данни, ефектът настъпва след около три месеца. Първият пациент, опериран по новия метод, е 68-годишният Антъни Хенри, болен от диабет, с дълбока венозна тромбоза и прекаран инсулт, съобщава в. "Дейли телеграф".


Коментари