Публикация

Още три дни за смяна на личния лекар


Всеки здравноосигурен може да се регистрира при нов личен лекар до края на месеца, напомня Националната здравноосигурителна каса.

Следващата пререгистрация ще бъде възможна през юни.

При избора на нов общопрактикуващ лекар не се изисква уведомяване на досегашния. Отписването на пациенти от листата на даден лекар се извършва по служебен път от Районната здравноосигурителна каса.

Пациентът, който иска да смени своя личен лекар, трябва да закупи регистрационна форма за постоянен избор. Попълненият формуляр, здравноосигурителната книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус се представят на предпочетения нов медик.

Ако все още няма здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на лекар.
За улеснение на гражданите, в РЗОК са изложени списъци с имената, адресите, телефонните номера и специалностите на лекарите, сключили договор със здравната каса.

Хората, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар.

 

Коментари