Публикация

Лаборатория „ЛИНА” разполага с апарат за гликиран хемоглобин

Лаборатория „ЛИНА” разполага с апарат за гликиран хемоглобин


Лаборатория „ЛИНА” разполага с апарат D-10 за изследване на гликиран хемоглобин. Определянето  на този показател  е златен стандарт за оценка на гликемичния контрол при пациенти със захарен диабет.

„През 2011 година Световната здравна организация (СЗО) включи гликирания хемоглобин, като диагностичен критерий за диабет. Условието е той да бъде изработен по метод, който е сертифициран от  Националната програма за стандартизиране на гликиран хемоглобин (NGSP) и стандартизиран съобразно референтния метод на проучването на диабетния контрол и усложненията (DCCT). Апаратът, с който разполага лаборатория „ЛИНА”,  използва точно такъв метод и притежава всички сертификати  резултатът от него да бъде използван, като диагностичен критерий”, разяснява д-р Пламена Хараланова, специалист „Клинична лаборатория”  в МДЛ „ЛИНА”.

Важно за пациентите е да знаят, че гликемичният котрол на диабета става чрез изследване на гладно на концентрацията  на плазмена глюкоза в кръвта, след нахранване  – т.нар. постпрандиална кръвна захар, и изследване на гликиран хемоглобин. Това е така известната гликемична триада за контрол на диабета.

„Удобството на  гликирания хемоглобин се изразява във възможността с еднократно изследване, неизискващо някаква специална подготовка, по всяко време на деня, лекуващият  лекар да добие представа дали през последните 3 месеца  неговият  пациент е имал чести епизоди на повишена плазмена глюкоза”, допълва д-р Хараланова.

Ето как работи апаратът  D-10

Апаратът D-10 използва принципите на йонообменна високоефективна течна хроматография. Той е напълно автоматизиран и може едновременно да  анализира 10 проби, като времето на анализ на всяка от тях е 3 минути. Всяка проба автоматично се разрежда в апарата и се инжектира под налягане в аналитичната касета, където се създава програмиран буферен градиент и хемоглобините се разделят на базата на силата на техните връзки с материала в касетата. След това  разделените хемоглобини преминават в детекторната клетка на апарата, където се отчитат промените в абсорбцията на отделните фракции. Апаратът е напълно автоматичен и притежава вътрешен скенер, който разчита бар кода на пробите. Факторите, които повлияват изследването са всички тези, които се отразяват на нормалната преживяемост на еритроцитите.

Състояния, които скъсяват живота на червените кръвни телца като хемолитични анемии могат да доведат до намален гликиран хемоглобин, а пациенти с полицитемия вера или спленектомирани пациенти имат повишен гликиран хемоглобин, което се дължи на удължената преживяемост на еритроцитите. Разделянето е оптимизирано така, че минимизира интерференцията на  хемоглобиновите  варианти, лабилните форми на гликиран хемоглобин и карбамилирания хемоглобин, но при наличие на хомозиготни форми СС или SS, при които не се установява хемоглобин А1, не може да се определи и концентрацията на HGB A1с. Резултатът е представен като хроматограма, където А1с пикът е маркиран.

Коментари