Публикация

МБАЛ „Пловдив“ вече е университетска болница

Обновена материална база и съвременна високотехнологична апаратура превръщат болницата в модерно лечебното заведение


При откриването на напълно обновения хирургичен блок на Клиниката по урология в МБАЛ „Пловдив“ зам.министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обяви новия статут на лечебното заведение, който ще даде възможност на болницата да кандидатства по европейски програми. Това ще помогне за обновяването на базата и повишаването на конкурентноспособността й.

Клиниката по урология, която беше сформирана преди няколко месеца, е първата лястовица в политиката на МБАЛ „Пловдив“ да се превърне в научно-преподавателски център, посочи директорът доц. Георги Йорданов. Той заяви, че след преобразуването ще се търси развитие в научно-преподавателската област с разкриване на нови клиники и база за обучение на студенти, лекари и докторанти.

Клиниката не е била обновявана повече от 20 години, макар в нея да се лекуват пациенти от цялата страна. Ситуацията днес е различна - висококачествена апаратура за лечение на всички видове заболявания на пикочно-половата система,   модерен литотриптор за извънтелесно разбиване на камъни в бъбреците, уретера и пикочния мехур. Клиниката е снабдена и с УЗВ пневматична сонда, както и с най-съвременен лазер за раздробяване на конкременти на „Карл Щорц“. На разположение ще бъде и съвременен лазер за лечение на доброкачествена простатна хиперплазия.


Още за новия статут на МБАЛ "Пловдив", четете в регионалното приложение на нашия сайт

Коментари