Публикация

Мъжете над 50 задължително всяка година на уролог

Годишният урологичен преглед е ключов за ранното откриване на рак на простата, категоричен е урологът от Centro Medico Italiano - д-р Рафаел Мирчов


Простатният карцином или ракът на простатата е едно от най-разпространените заболявания при мъжете в световен мащаб, като само в Европа годишно се откриват над 2,5 млн. нови случаи. 

Основен рисков фактор за развитие на рак на простатата е възрастта - с напредване на годините рискът нараства. Болестта има и много силно изразена наследственост.

Поради своето тихо и незабележимо развитие, в повечето случаи, простатният карцином се открива твърде късно, в доста напреднал стадии, обяснява урологът от Centro Medico Italiano – д-р Рафаел Мирчов

Специалистът препоръчва всеки мъж след 50 години, независимо дали има смущаващи симптоми, задължително веднъж годишно да посещава уролог

При мъже с наследствена обремененост, профилактиката започва дори по-рано - от 40-годишна възраст. Профилактичните прегледи са ключов елемент от ранната диагностика на рака на простатата, категоричен е д-р Мирчов.

Към този процес, напоследък активно се включват и личните лекари чрез допълнително изследване, наречено Простатно специфичен антиген (PSA), което дава индикация за наличието на проблем в простатата.

"Този маркер е не само показател за туморно заболяване - той може да е повишен при възпалителни процеси в жлезата и при увеличаване на обема й. Затова го наричаме простатно специфичен антиген. Образно казано това означава, че ако премахнем простатата с нейната обвивка, резултатът от  PSA маркера ще бъде нула, тъй като няма друг орган в човешкото тяло, който да произведе този антиген. Въпреки че изследването е от изключителна полза за ранно откриване на рак на простатата, отклоненията от референтните стойности не винаги означават наличието на карцином. Причината за повишения серумен антиген, следва да бъде изяснена от специалист - уролог. Възможно е да става дума само за възпаление на простатата, но най-честата причина за покачване на стойността му в кръвния серум е ракът на простатата", обяснява урологът.

Един от съвременните методи за диагностика в тази област е и трансректалната ехография, която допълва стандартният метод, ректалното туширане на жлезата. Centro Medico Italiano разполага с ехографски уред от последно поколение, с който може да се извърши обстоен преглед на простатната жлеза, наблюдение при различни заболявания и когато е необходимо под негов контрол простатна биопсия.

На разположение на уролозите в Италиански медицински център е и напълно оборудваната амбулаторна операционна с възможност за еднодневна хирургия, в която може бъде извършена биопсия на простатата под трансректален ехографски контрол. 


В кабинета по урология на Centro Medico Italiano се извършват прегледи и консултации в областта на урологията и андрологията:

Литиаза (камъни в горни и долни пикочни пътища);

Възпалителни заболявания на пикочо-половата система;

Ранна диагностика на карцином на простата;

Злокачествени заболявания на пикочо-половата система при мъжете и пикочната система при жените;

Ранна диагностика на новобразувания на тестиса;

Диагностика и оперативно лечение на варикоцеле (разширени вени на тестиса) или хидроцеле;

Освобождаване /мануална аблация/ кожичката на пениса при бебенца;

Обрязване/циркумцизия/ при фимоза;

Диагностика и лечение на еректилни дисфункции.


Коментари