Мъжете над 50 задължително всяка година на уролог
Centro Medico Italiano
Centro Medico Italiano
Медицински център
Мъжете над 50 задължително всяка година на уролог

Мъжете над 50 задължително всяка година на уролог

Годишният урологичен преглед е ключов за ранното откриване на рак на простата, категоричен е урологът от Centro Medico Italiano - д-р Рафаел Мирчов

Простатният карцином или ракът на простатата е едно от най-разпространените заболявания при мъжете в световен мащаб, като само в Европа годишно се откриват над 2,5 млн. нови случаи. 

Основен рисков фактор за развитие на рак на простатата е възрастта - с напредване на годините рискът нараства. Болестта има и много силно изразена наследственост.

Поради своето тихо и незабележимо развитие, в повечето случаи, простатният карцином се открива твърде късно, в доста напреднал стадии, обяснява урологът от Centro Medico Italiano – д-р Рафаел Мирчов

Специалистът препоръчва всеки мъж след 50 години, независимо дали има смущаващи симптоми, задължително веднъж годишно да посещава уролог

При мъже с наследствена обремененост, профилактиката започва дори по-рано - от 40-годишна възраст. Профилактичните прегледи са ключов елемент от ранната диагностика на рака на простатата, категоричен е д-р Мирчов.

Към този процес, напоследък активно се включват и личните лекари чрез допълнително изследване, наречено Простатно специфичен антиген (PSA), което дава индикация за наличието на проблем в простатата.

"Този маркер е не само показател за туморно заболяване - той може да е повишен при възпалителни процеси в жлезата и при увеличаване на обема й. Затова го наричаме простатно специфичен антиген. Образно казано това означава, че ако премахнем простатата с нейната обвивка, резултатът от  PSA маркера ще бъде нула, тъй като няма друг орган в човешкото тяло, който да произведе този антиген. Въпреки че изследването е от изключителна полза за ранно откриване на рак на простатата, отклоненията от референтните стойности не винаги означават наличието на карцином. Причината за повишения серумен антиген, следва да бъде изяснена от специалист - уролог. Възможно е да става дума само за възпаление на простатата, но най-честата причина за покачване на стойността му в кръвния серум е ракът на простатата", обяснява урологът.

Един от съвременните методи за диагностика в тази област е и трансректалната ехография, която допълва стандартният метод, ректалното туширане на жлезата. Centro Medico Italiano разполага с ехографски уред от последно поколение, с който може да се извърши обстоен преглед на простатната жлеза, наблюдение при различни заболявания и когато е необходимо под негов контрол простатна биопсия.

На разположение на уролозите в Италиански медицински център е и напълно оборудваната амбулаторна операционна с възможност за еднодневна хирургия, в която може бъде извършена биопсия на простатата под трансректален ехографски контрол. 


В кабинета по урология на Centro Medico Italiano се извършват прегледи и консултации в областта на урологията и андрологията:

Литиаза (камъни в горни и долни пикочни пътища);

Възпалителни заболявания на пикочо-половата система;

Ранна диагностика на карцином на простата;

Злокачествени заболявания на пикочо-половата система при мъжете и пикочната система при жените;

Ранна диагностика на новобразувания на тестиса;

Диагностика и оперативно лечение на варикоцеле (разширени вени на тестиса) или хидроцеле;

Освобождаване /мануална аблация/ кожичката на пениса при бебенца;

Обрязване/циркумцизия/ при фимоза;

Диагностика и лечение на еректилни дисфункции.


Мнения