Публикация

Националната здравна карта ще бъде оспорена пред европейските съдилища

Според Националното сдружение на частните болници здравната карта нарушава правата на пациентите и противоречи на няколко европейски акта.


Националното сдружение на частните болници ще даде здравната карата на европейските съдилища. Това обяви пред CredoWeb председателят на организацията д-р Николай Болтаджиев. Решението е взето на заседание на Управителния съвет, проведено на 12 юли 2016 г., след консултации с юристи по международно право. Д-р Болтаджиев обясни, че до мярката се стига след като Конституционния съд в България отхвърли заведения от 57 народни представители иск срещу въвеждането на картата.

Националната здравна карта ще бъде атакувана от сдружението по две направления:

  • Във връзка с нарушение на международни актове пред съда в Люксембург;
  • Във връзка със засегнати човешки права.

„Когато се заведе делото от депутатите Конституционният съд поиска становище от нашето сдружение и ние представихме такова. Там е изброена една поредица от европейски нормативни актове, на които картата противоречи в този си вид“, каза д-р Болтаджиев. Той посочи, че промените в Закона за лечебните заведения, с които се въвежда националната здравна карта, противоречат на текстове от Международния пакт за икономически, социални и културни права, на Договора за създаване на Европейската общност и др.   

По отношение на нарушаване на човешките права д-р Болтаджиев отбеляза, че се ограничава достъпа на пациентите до медицинска помощ. Той напомни, че здравната карта е административно определяне на нуждите на населението от здравни услуги според потребностите му. Определя се къде колко лекари, легла и хоспитализации да има по райони. По думите му по този начин карата ще доведе до въвеждането на листи на чакащите за лечение. „Така гражданинът ще трябва или да чака да се освободи легло, което се заплаща от НЗОК, или ще трябва да легне в друго легло в същата болница, което не е по картата, но това ще значи платен прием“, каза той.

Д-р Болтаджиев отчете, че все още здравната карта не е влязла реално в сила, защото болниците не се отчитат по брой легла. „Очевидно има някакви затруднения. Може да има проблем с компютърната система, а може и да се чакат изборите да минат. Очаква се всеки момент да започне да действа и тогава всеки гражданин на България ще го разбере, заради листите на чакащите“, коментира той. 

Коментари