Публикация

Д-р Петко Стефановски: Топлинният удар покосява предимно хората в активна възраст

Климатиците не бива да се настройват на ниски температури, а да са с около 10 градуса по-ниски от тези навън


Лятото дойде, а от началото на топлите дни зачестяват и случаите на пациенти с топлинен удар. Сега  по традиция дните 15, 16 и 17 юли са едни от най-горещите в годината и във фолклора  са известни като горещници.  Годишно броят на пациентите с топлинен удар, които преминават през Спешно отделение в УМБАЛ-Плевен, е около 70-80 души.  Всички те са с различни оплаквания, защото топлинният удар е бил в различни стадии и степени. Сега само една жена е с много тежък топлинен удар, животозастрашаващ, и е настанена в Сектора за активно интензивно лечение.

Как влияят жегите на организма ни?

Човешкото тяло е съставено 75% от вода, която е разпределена по различен начин в него. От жегите се получава разширяване на кръвоносните съдове и преразпределение на тази вода в тялото. Най-много страдат краката, които отичат. Това е първият стадий на неблагоприятното въздействие от високите температури. Това са т.нар. температурни отоци, обясни специалистът. Обикновено страдат жени в немного млада възраст, които казват, че не могат да си сложат накитите по пръстите. Лечението се състои в това човек да е повече в покой и след една–две седмици симптомите отшумяват. В случая диуретиците не помагат по никакъв начин.

Внимание трябва да се обръща на възрастните и децата

От топлинен удар страда най-често възрастното население над 65 г., както и децата до 4 г., казва д-р Петко Стефановски. При децата има несъвършенство в терморегулационната система. Бебетата нямат добре функциониращи потни жлези, затова при тях особено сега, в жегите, често се получават обриви. Това е т.нар. температурен обрив. Децата са били продължително време на открито и се запушват потните жлези, подуват се и се възпаляват. Затова майките е добре да не стоят навън, когато е най-горещо.

При възрастните хора има и друг проблем. Те приемат и доста медикаменти, тъй като имат куп хронични заболявания. Тези лекарства, комбинирани с високата температура и сърдечната слабост, която повечето от възрастните хора имат, води до развитието на отоци, а от там сърцето започва да страда от по-трудното изпомпване на кръвта. Завърта се механизъм, който води до синкопи, аритмии, но се стига и до усложняване на основното заболяване. Възможно е да се стигне и до инсулти, които се причиняват от високата температура.

Хората в активна и средна възраст

Истинският топлинен удар се среща предимно при активните хора, обясни д-р Стефановски. Рисковите групи са тези, които работят в промишленост, в която има постоянно висока температура, като стъкларски или стоманолеярен завод, често и в шивашките фирми, като вече две жени са преминали през отделението. Проблемите идват там, където има съчетание от висока влажност на въздуха и висока температура. Колкото е по-висока влагата на въздуха, толкова повече е блокирано потоотделянето на тялото. Така организмът се загрява, загрява, докато прегрее и се получи топлинен удар. 

Симптомите на топлинен удар 

При младите хора се започва с главозамайване, тежест, повръщане. Може да се стигне и до припадане. Когато при прилошаване се седне, а след това пострадалият реши да стане, той припада. Това се нарича ортостатичен колапс /припадък, когато се изправиш/. Той се дължи освен на разпределението на вода, но и на загубата на минералите и солите от организма, които са се изпарили чрез потоотделянето. Това нещо ние не го чувстваме, но когато сме изложени на екстремни температури, то е факт. Просто механизмът на човешкото тяло не може да се справи с това. От топлинния удар се стига до краткотрайни синкопи, колапси, до качествени и количествени промени в съзнанието, но може да се стигне и до сопор или кома. При всички случаи на топлинен удар има повишаване на телесната температура около 40-45 градуса, като може да се стигне и до гърчове. При спортистите гърчовете в началната клинична картина се изразяват в крампи на малките мускули на ръцете или на дъвкателната мускулатура, като устата става като хоботче. В крайните стадии на топлинен удар може да се стигне до гърчове и кома, а клиничната картина много прилича на менингит. Затова се прави и паралелна диагноза, а прогнозата за пациент, изпаднал в подобно състояние, не е много добра, обясни д-р Стефановски. 

Как да се предпазим?

 Важно е рисковите групи да не се излагат на слънце, а възрастните хора да не се разхождат в часовете от 11 до 16 ч. Майките с бебета в колички също да стоят на хладно и да не извеждат децата навън в най-горещите часове от деня.

В жегите алкохолът е табу. Важно е да се приемат много течности, като вода, безалкохолни, чай, под каквато и да е форма, както и напитки като айран, таратори, нектари и др. Младите хора също не бива да консумират и бира. В жегите е полезно да се приемат повече течности, предимно със стайна температура. Добре е да се носят по-леки и светли дрехи, като слънцезащитната шапка е задължителна.

 Климатиците да не се настройват на много ниски температури

 Когато сте в климатизирано помещение, градусите, на които е настроен той, трябва да са с 10 по-малко, отколкото са навън. Примерът е, ако навън е 30 градуса, климатикът е добре да охлажда на 20 - 24 градуса. Разликата в температурите вън и вътре може да доведе пък до проблеми, свързани с кръвообращението, и на човек да му прилошее от рязката смяна. Също така има опасност, ако струята на климатика е насочена към тялото на човек, да се получат различни схващания, но и т.нар. изкривяване на лицето. Това също може да се получи и при шофьорите, които карат на отворен прозорец, и от там да се стигне до възпаление на лицевия нерв. То е известно като шофьорски неврит и е много неприятно. Получава се изкривяване на устата в лявата страна и често близките на тези хора смятат, че те са направили инсулт. Затова климатици и вентилатори не бива да се насочват да духат студения въздух към хора, не е добре да се спи в такива помещения

Коментари