Публикация

Как да опазим сърцето в жегите

Високите температури са опасни за хора със сърдечно-съдови заболяванияД-р Мариана Контева: Жегите се понасят зле от хората със сърдечни проблеми


Жегите са най-опасни за сърцето - високите температури го принуждават да бие по-бързо, защото то играе ключова роля в охлаждането на организма- задействат се механизми, с които се компенсират променените условия на външната среда. Човек се поти повече с цел охлаждане, диша по-дълбоко, ускорява се  работата на много органи, сърцето увеличава своето натоварване. Ако сърцето на човек не е достатъчно здраво, може да не издържи или пък да не набави нужната кръв. Кръвното налягане може да достигне до фатално ниски стойности, а телесната температура да стане прекалено висока. Затова жегите се отразяват най-зле на хората със сърдечни проблеми - казва д-р Мариана Контева, инвазивен кардиолог и управител на Сити Клиник Бургас.


При влага във въздуха, както е на морския бряг или безветрие се затруднява процесът на потене и съответно- охлаждането на тялото ни.Човек може да получи топлинен удар, който е  фатален в половината от случаите. В останалите 20-30 процента може да има неврологични усложнения.


В рисковата група попадат хора, страдащи от различни хронични заболявания – артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, преживелите инсулт, пациенти със захарен диабет, с хронични белодробни заболявания. Не трябва да се пропускат и децата под 3 години.


Едни от най-честите жертви на жегите са възрастните хора над 65 години. При тях потенето е по-слабо заради по-малкия брой на жлезите, които работят в тялото им. Редица медикаменти също усложняват положението им. Калциевите блокери, които се пият за високо кръвно например, допълнително понижават налягането и така пречат на охлаждането на организма. Диуретичните лекарства също са много опасни, защото човек може да се дехидратира в жегите. Като цяло стига се до загуба на течности, а заедно с това и  до загуба на ценни йони – натриеви, калиеви, хлорни.  


„При неправилна  компенсация на тези загуби, се нарушава метаболитният баланс на организма - стига се до сгъстяване на кръвта и склонност за образуване на тромби в съдовете, затова в горещините се увеличава броя на инфарктите и инсултите,” обяснява д-р Контева.


Тези проблеми могат да засегнат също млади и привидно здрави хора, когато съществува патология на кръвоносните съдове, нарушения на сърдечния ритъм или при извършване на тежък физически труд. В тези случаи именно горещото време се превръща в провокиращ фактор.


Особено опасна е горещината за хипертониците, посочват кардиолозите. При тях жегата по-често провокира драстични промени на артериалното налягане – както понижаване, така и повишаване.


Нерядко хипертониците, противно на очакванията, реагират с още по-голямо покачване на стойностите на кръвното. Ето защо измерването му поне 2 пъти на ден е от особена важност. Внимателни трябва да са и хората с исхемична болест на сърцето. В жегите се получава силно разширение на кръвоносните съдове и голямо топлоотделяне. Когато обаче се премине определен праг, може да настъпи обратното – парадоксална реакция на свиване на кръвоносните съдове. И едното и другото са еднакво опасни са пациенти с исхемична болест на сърцето. Затова при стенокардни кризи трябва своевременно да се потърси помощ от лекар. Сити Клиник Бургас работи 24 часа в денонощието, а специалистите – кардиолози ще ви окажат навременна и компетентна помощ.


Доктор Контева обръща внимание и на друга група болни с висок риск за здравето в жегите - тези с тежка сърдечна недостатъчност с назначена диуретична терапия. Те лесно получават задух, аритмии, умора. При тях е деликатен въпросът с приема на течности. Препоръчително за такива пациенти е пребиваването в охладени помещения и по-чести консултации с кардиолог.


Специалистите от Сити Клиник Бургас съветват как да си помогнем сами в летните горещини:


По отношение на храненето – за предпочитане е плодова диета, течни храни, минимално количество сол в ястията, около 2 литра вода на ден.


Да се избягват кафето и газираните напитки. Продължителният престой на слънце е забранен. Не бива да се излиза навън без шапка или чадър. Дрехите трябва да са от естествени материи, в светли тонове, задължително широки и удобни, дори леко овлажнени. В жегите да не се предприемат физически и умствени натоварвания, по възможност – да не се шофира и да се спазват часовете за плаж, когато слънцето не е толкова опасно - до 11 сутрин и след 15 часа следобед. 


" }-->

Коментари

Милен  Цветанов
15 юли 2016 15:23

След току-що излелия се порой в София определено ми стана по-леко на сърцето! Дано само да не се наложи да се прибера от работа с кану каяк. Хи!