Публикация

Шест вредни навика, които влияят на забременяването

Стресът, нездравословното хранене, воденето на заседнал начин на живот са навици, които се определят като „вредни“ или не до толкова полезни като здравословното хранене и редовното спортуване. За това често ги свързваме с нашето здраве и ежедневен живот, както и с възможността за зачеване.


Когато се правят безуспешни опити за бременност и преди консултация с лекар специалист по репродуктивна медицина е нормално да се сблъскваме с добронамерени съвети от сорта на „Спиш ли добре?“, „Да не би да си прекалено стресирана в работата?“, „По-добре не се вманиачавай!“.

Истина или лъжа е, че лошите навици пречат на забременяването?

На този въпрос ще отговори д-р Виктория Верду, специалист в испанската клиника за изследване на стерилитета и ИнВитро оплождане – Ginefiv.

1. Стрес

„Стресът влияе върху всички аспекти от живота на хората, както и когато искаме бебе, въпреки че не съществуват научни доказателства за това.“ твърди д-р Верду. Стресът действа върху хипоталамуса, който се грижи за регулирането на половите хормони. „Лесно е да се осъзнае, че стресът може да доведе до безплодие при някои жени.“ При жените силния стрес може да доведе до тъй наречената аменорея – менструални цикли, които са нередовни или липсват. Всяка жена, която иска да забременее, трябва да знае в какъв етап от цикъла си е и най-вече кога е момента в който може да зачене. Това може да се определи по-точно, колкото по-редовен е цикъла. За това стресът трябва да се контролира, както при жените така и при мъжете. „Стресът също вреди и на мъжете – намалява ефективността и броя на сперматозоидите“ обяснява д-р Верду. Друго негативно влияние на стресът е че провокира безсъние, което също има лошо влияние върху организма.

Коментари