Публикация

Д-р В. Рилчева: Добрата спермограма е рядкост


Много рядко в Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” в Плевен може да се види добра спермограма. Доста трудно се намират и млади мъже за донори на сперма.

Това съобщи д-р Виолета Рилчева от центъра.

Тя посочи, че тютюнопушенето, заседналият начин на живот и консервантите в храната са част от факторите, които водят до стерилитет при мъжа.

Предполага се, че около 300 хил. български семейства имат репродуктивни проблеми.

Данните в Европа и САЩ сочат, че една на всеки шест двойки се подлага на ин витро процедури.

При доста от пациентите с нормални спермограми се оказва, че имат други проблеми.

„Спермограмата е най-малкото нещо, което може да се направи, за да се диагностицират репродуктивните способности на мъжа.

Важно е да се проведе и изследване за хламидиална инфекция, за антиспермални тела, микробилогични изследвания, полови хормони, а при по-тежки случаи да се извърши и генетична консултация.

Това са част от нещата, които, ако не се направят, не може да се каже дали мъжът има или не проблеми, както и каква е оплодителната му способност. Лошо е, че този подробен анализ на мъжкия фактор не се прави. Често се стига само до спермограмата и се спира”, коментира д-р Рилчева.
Според нея, широко е разпространен и митът, че ако се намерят един или два качествени сперматозоида, може да се направи ин витро процедура.

Коментари