Публикация

Модерен апарат във верига болници „Медлайн“ премахва пръснати в коремната кухина карциноми

Лечебният метод „изплаква“ перитонеалната кухина с лекарства за химиотерапия и увеличава живота на пациентите с 5 години


Уникален апарат за лечение на онкоболни в терминален стадий закупи пловдивската верига болници „Медлайн“-„Централ Хоспитал“. Хипертермична интерперитонеална химиотерапия /ХАЙПЕК/ е алтернативен оперативен метод за пациенти с онкологични заболявания в терминален стадий. Подходящ е за лечение на карциноми, диагностицирани в червата, яйчниците, апендикса, стомаха, както и на мезотелиома и псевдомиксома, които дълго време медицината считаше за нелечими, тъй като не се поддават на хирургическо лечение и не реагират задоволително на химиотерапия.  Често проблемът при тези формации е в това, че раковите клетки не се развиват на едно място, а са разпръснати из цялата коремна кухина. При тези пациенти интервенциите обикновено се свеждат до отваряне и незабавно затваряне на корема.

Заради спецификата на този вид злокачествено заболяване доскоро се смяташе за невъзможно да се извършва хирургическа намеса, а перспективата за възстановяване – неосъществима,  посочи д-р Веселина Кабакчиева.  Перитонеумът, ципата която покрива всички органи в корема, е едно от най-честите гнезда на метастази след прилагане на терапевтични хирургически манипулации за премахване на тумори. Това са причините преживяемостта на пациентите да бъде ниска.

Днес лечението на този вид карциноми е възможно чрез комбиниране на хирургическа интервенция и хипертермична интерперитонеална химиотерапия /ХАЙПЕК/. Прави се голяма операция за изчистване на туморите и техните метастази от перитонеума. След интервенцията се поставя химиотерапевтикът при температура 42-43 градуса, който се раздвижва от апаратурата и „изплаква перитонеалната кухина с медикаменти, които унищожават останалите свободни ракови клетки, незабележими с просто око. По този начин не им се позволява те самите да образуват след време нови тумори, водещи до повторна поява на болестта. 

При провеждане на интервенцията от огромно значение е температурата да бъде с 6 градуса по-висока от телесната, която е 36-37 градуса, защото в противен случай ефектът от лечението може да бъде поставен под въпрос и дори провален. В същото време на пациента се поддържа ниско кръвно налягане – 80/40. Контролът се осъществява от апарата.

Една операция може да продължи от 5-6 до 12 часа. Екипът трябва да е много подготвен, защото могат да се появят неизвестни усложнения, които да доведат до влошаване състоянието на пациента, дори и до смърт. Затова хирурзите от болница „Медлайн“ завършиха следдипломни квалификации в Италия. Там бяха обучени за работа със свръхмодерната апаратура в 3 курса, проведени в Националния институт по онкология в Милано и в частна болница в Торино на фондацията на фамилия Анели, създала автомобилите ФИАТ, в която годишно се оперират близо 1000 пациенти. И двете лечебни звена на Италия имат отлични резултати в борбата с рака, като преживяемостта при пациенти с мезотелиома достига 5 години, след като е проведено лечение с ХАЙПЕК.

При старта на интервенциите в Пловдив и през цялата първа година те ще се провеждат със съдействие на италиански специалисти.  По този начин болните ще имат достъп до изключително иновативния метод, без да им се налага да заплащат 100 000 евро, каквато е цената на Ботуша. Тук терапията се поема от здравната каса, като болните ще заплащат единствено цената на консуматива. Хирурзите и гинеколозите от „Медлайн“ ще работят в колаборация с онколозите от „Централ Хоспитал“.

Идеята за въвеждането на този иновативен метод в пловдивската верига „Медлайн“ е на повече от 4 години. Оттогава д-р Кабакчиева и ръководството преговарят с водещи медицински заведения в Европа. Предпочетохме италианските си колеги, тъй като ни гарантират много сериозно обучение на екипа, което вече е в ход, мотивира избора си управителят д-р Невен Енчев.

Екипът от хирурзи д-р Александрина Александрова, д-р Веселина Кабакчиева и гинеколозите д-р Георги Крумов и д-р Борислав Иванов започват безплатни консултации за пациентите след предварително записване на тел: 0889/657-741. 


Коментари