Публикация

Лечение на анкилозиращ спондилит ( болест на Бехтерев )

Лечение на анкилозиращ спондилит ( болест на Бехтерев )

Анкилозиращият спондилит ( болест на Бехтерев) изисква непрекъснато лечение и динамично наблюдение на болния от ревматолог, своевременното лечение и активна ЛФК и рехабилитация.


Профилактика

Поради непознаването на причинителя на този етап от развитието на науката не е открита специфична профилактика на АС (болест на Бехтерев), т.е. няма мерки, чието спазване да гарантира по-нисък риск от развитие на болестта. Профилактичните мерки са насочени към овладяване активността на болестта и намаляване риска от инвалидизиране. Това се постига с три основни и много съществени момента:

  1. Ранна диагноза 
  2. Своевременно ранно и агресивно лечение, преди да настъпят гръбначните и евентуално необратимите ставни деформации.
  3. Редовна ЛФК и рехабилитация

Двигателен режим

Спазването на определен режим е съществено условие болният да съхрани резервите на ставите и увредените органи. При всеки болен режимът е различен в зависимост от общото състояние и специфичната изява на болестта. Правилната препоръка за режима може да даде само лекуващият лекар, който най-добре познава специфичната изява на болестта и състоянието на организма на болния.

Физикално лечение и рехабилитация

Правилният избор на съответния физиотерапевтичен метод при конкретния болен може да направи само профилиран физиотерапевт след препоръката на ревматолога. Болните се нуждаят от комплексна лечебна и рехабилитационна програма, конструирана от ревматолог, физио-терапевт и рехабилитатор. 

При липса на изкривяване на гръбнака се препоръчва болните да спят на твърдо легло, по гръб или по корем, на ниска възглавница, за да бъде изправен гръбнакът през нощта. Свитото положение облекчава напрежението, болката и сковаността, но засилва риска от изгърбване поради еднообразната поза през нощта и втвърдяването на междупрешленните връзки.

Не е желателно болните да пушат поради риск от белодробни инфекции, които са едни от честите усложнения на АС, при някои с нежелан фатален край.

Основните средства против сковаването и изкривяването на гръбнака са редовната ЛФК и правилно подбраният спорт. Смисълът е гръбначният стълб да се движи постоянно в различни посоки, за да се поддържат нормалният тонус и еластичността на междупрешленните връзки, структури, мускули и стави, без да се натоварват с излишна тежест. 

Болните се съветват да правят всеки ден гимнастика (индивидуално преценени за всеки болен дихателни упражнения и упражнения за гръбначния стълб), по възможност сутрин и вечер, да надуват плажна топка и/или да плуват 3-4 пъти в седмицата, за да укрепват дихателните мускули и ставите между гръбначния стълб и ребрата. В този смисъл съдбата на болните е “в техните ръце” – редовната гимнастика забавя и отлага далече напред във времето евентуалното изкривяване на гръбнака и нежеланото инвалидизиране.

 

Помощни средства        

Съществен момент от лечението на АС е облекчаването на гръбнака и увредените стави от прекомерни натоварвания. Това създава физиологичен комфорт и условия за бързо и пълноценно възстановяване на гръбнака и засегнатите стави. Постига се с различни помощни ортопедични средства – шийни яки, корсети, колани, бастун, канадки, патерици, шини, и опори за китката, лакътя, коляното и глезенната става наколенки, глезенки, еластични чорапи, ортопедични обувки, стелки. Вида на помощното средство може да препоръча само лекуващият лекар. Болният не трябва сам да определя даденото средство и начина му на употреба. Това крие риск от допълнителни увреждания както на болните, така и на здравите мускули, кости, сухожилия и стави.

 Прогноза 

Не е възможно пълно излекуване от болест на Бехтерев. Не съществува непосредствена опасност за живота. Проследяването на болните от ревматолог, своевременното лечение и активната ЛФК и рехабилитация забавят развитието на болестта, облекчават болния, намаляват риска от усложнения и инвалидизиране и повишават качеството на живота.

 

 Всичко за симптомите и лечението на ревматичните болести, може да прочетете в третата книга " За човека, болестта и още нещо"                    ( интернет книжарниците - mobilis.bg и ciela.com)

Повече по темата анкилозиращ спондилит ( болест на Бехтерев) ТУК

Още публикации може да видите на моя сайт: www.kolarov.bg

Коментари