Публикация

Заседяването пред компютъра е рисков фактор за простатит

Заседяването пред компютъра е рисков фактор за простатит

Простатитът е най-честото възпалително заболяване при младите мъже. Диагнозата е събирателно понятие за различни патогенетични и патоморфологични прояви, като отличаваме остра и хронична форма.


Д-р Георги ГЕОРГИЕВ, уролог, МБАЛ „Бургас“

Основният рисков фактор са полово предаваните инфекции, като гонорея, сифилис или уретрити. Обикновено те са резултат от честа смяна на сексуалните партньори без използване на презерватив. Други причини са късното посещение при специалист, неправилното лечение и самолечението, което е масово явление. Влияние оказват и някои фактори на околната среда. 

Обикновено честите рецидиви на възпалителния процес, които са съпроводени с перинеален дискомфорт и дизурия (болка и парене по време на уриниране), водят до промени в качеството на живот на мъжа. Нерядко те са свързани и с фертилни (оплодителни) и сексуални смущения. Простатитът не е само медицински, но и социален проблем.

Острият простатит е по-рядко срещаната форма на заболяването. При него се наблюдава повишаване на температурата до 39 градуса, силно изразен болков синдром в самата простата,  болка в кръста, която може да се засилва при дефекация и да се разпространява към върха на пениса. Симптомите могат да се изразяват и с болезнени позиви за уриниране, често ставане нощно време. 

При хроничния простатит клиничната картина е доста разнообразна и не е толкова изразена. Затова е много важно урологът да проведе целенасочен разговор с пациента. При тази форма също се наблюдават проблеми с уринирането: често на малки количества (полакиурия); дизурия; възможно е да има неудържими позиви за уриниране. При около 50%  от пациенти с хроничен простатит се установяват и сексуални смущения - преждевременна еякулация и намалено либидо. Налице са още болка в пикочния канал, в перинеума, в тестисите. Към симптомите влизат още обща отпадналост, лесна уморяемост, раздразнителност, нарушения в съня.

Хроничният простатит може да продължи от 2 до 8 години, като вече имаме предвид различни предразполагащи фактори – чести възпаления на пикочния канал (уретрити), епидедимити, дори прекъснатият полов акт. Продължителното заседяване също може да бъде причина за развитие на заболяването. Застрашени са мъже, които работят пред компютър или шофират много. Затова още при първи оплаквания е добре да се потърси уролог. Ректалното туширане е най-точното и информативно изследване, въпреки че много мъже се притесняват от него. Изследва се също и простатен секрет. 

Първата стъпка в терапията е премахването на причината за заболяването. Прилага се антибиотик, съобразен с микробиологичната находка. Трябва да се приема толкова дълго, колкото е назначен. Следващата задача е да се елиминират симптомите, които притесняват пациента. За лечение на болката се изписват аналгетици или нестероидни противовъзпалителни средства. Към терапията се включват и медикаменти, с които да се повиши имунната устойчивост на организма към различни инфекциозни агенти. След като основните състояния бъдат овладени, може да се направи физиотерапия.

Съветът ми към мъжете е да избягват безразборните сексуални контакти и винаги да използват презерватив. Важно е също така, когато възникне някакво притеснение в областта на отделителната система, своевременно да се потърси уролог. Не бива да се пристъпва към самолечение, защото това може да доведе до хронифициране и съответно до много по-трудно повлияване на простатита.

 С д-р Георги Георгиев можете да се свържете на тел. 056/894-783.

Коментари

Благодаря Ви, за статията по тази тема. В последно време зачестиха случаите с подобни оплаквания сред млади мъже. Изключително полезна за мен като ОПЛ.