Публикация

Домашната храна предпазва от възникване на диабет

Хората хранещи се с домашно приготвена храна имат много по-малка вероятност да се разболеят от диабет тип 2 в сравнение с тези, които се хранят основно бързи храни и полуфабрикати.


До този извод е достигнала група учени от Университета в Харвард. Резултатите са публикувани в PLOS Medicine.

Изследователите установили, че хората приемащи 5-7 пъти седмично домашно приготвена храна имат риск от възникване на диабет 15% по-малко в сравнение с тези, които се хранили 2 или по-малко пъти седмично. Основна причина, която изтъкват учените е че хората склонни да се хранят навън обикновено приемат храни много по-богати на калории и същевременно бедни на хранителни вещества, което води до наднормено тегло и увеличава риска от възникване на диабет тип 2.

Традиционните стратегии за предпазване от възникване на диабет 2 според учените е промяна в начина на хранене и увеличаване на физическата активност.




Коментари