Публикация

Фондът за лечение на деца с нов правилник


Срокът за разглеждане на молбите на децата, които имат нужда от лечение в чужбина, и на вземане на решение от експертите се намалява на две седмици.

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.
 

Изготвен е нов правилник на Фонда за лечение в чужбина и през януари предстои приемането му от МС.

Документът предвижда разширяване на дейностите, които могат да се финансират от фонда. Молбите за лечение занапред ще се подават директно във фонда, а не първо в Комисията за лечение в чужбина. Така ще се съкрати време при разглеждането им.

Ще се създадат публични регистри за децата, които са получили помощ, на болниците, където могат да се лекуват , както и на медицинските консултанти, които се канят за разглеждане на молбите им.

Родителите, които не са доволни от решенията на фонда, ще могат да ги обжалват.
С промените се разширява списъкът с дейности, които фондът може да финансира. Сред тях ще са медицински изделия, които не се поемат от здравната каса и здравното министерство.

За първи път ще се плаща и купуването на високоспециализирани уреди и медицински апарати за индивидуална употреба, каквито са инсулиновите помпи. Подобни уреди обаче ще се дават само на деца, за които традиционното лечение с писалки води до усложнения, съобщава още МЗ.


Фондът ще продължи да плаща за неразрешени за употреба у нас лекарства, за лечение на редки болести, които не се плащат от държавата, и за консултации на чужди специалисти у нас.

Броят на децата, изпратени  през 2009 г. за лечение в чужбина, е 67, а 41 деца продължават своето лечение. За целта са изразходвани 3 млн. и 800 хил. лева.

Коментари