Публикация

300 бебета ще се родят по Нова година


Около 300 бебета се очаква да се родят у нас на 31 декември 2009 и 1 януари 2010 г.
За миналата година новородените в тези празнични дни са били около 260.

Предположенията се базират на данни и предвиждания на екипите в родилните отделения. 28% от тези сектори, които са участвали в запитването, са запазили нивото на раждаемост от миналата година. При 20% се отчитат лек спад в броя на родените бебета.


Сп. „9 месеца” организира за пореден път национална кампания „Бебе на годината”. Екипът ще събира информация за новородените в новогодишната нощ. Данните могат да се подават на тел. 0876 181 114 и 0897 043 931, а срокът е до 24 часа на 1 януари.


Ако се установи, че по едно и също време са се родили повече деца, на 5 януари в присъствието на нотариус чрез жребий ще се определи кое от тях ще стане носител на приза.


Организаторите на кампанията съобщиха, че през тази година се променят нейните цели и мисия. Досега акцентът е бил върху това да се насочи общественото внимание към актуалните демографски и репродуктивни проблеми в страната.

Сега  раждаемостта у нас е сравнима с тази в Европа, но начинът, по който се отглеждат децата, е доста далече от стандартите на европейците, отбелязват от сп. „9 месеца”.

Ето защо мисията на тяхната кампания вече е да насърчава отговорното родителство, което се изразява в добро отглеждане и възпитание, както и даване на качествено образование на децата.

„Бебе 2010” няма да има вече орисник, а приказник – човек, който разказва съвременни приказки.


„Детето започва да слуша приказки на около година и половина и е установено, че когато порасне, човек се стреми да осъществи жизнения сценарий на любимия си приказен герой, поясни д-р Антония Григорова, главен редактор на списанието.

Всеки, който желае, може да измисли и да разкаже своята приказка и така да предаде житейски опит. Най-добрите 12 приказки ще бъдат издадени в сборник.

Повече информация може да бъде намерена на адрес: www.9m-bg.com .

Коментари