Публикация

Болестта на Бехтерев и правилното хранене

Болестта на Бехтерев не се смята за лечима, но правилното храна може да забави развитието на болестта, да намали честотата на възпаленията и да облекчи симптомите.

 

Анкилозиращият спондилит (АС), познат още като болест на Бехтерев, е вид артрит, който засяга основно гръбнака и се характеризира с периодични прояви на възпаление, водещи до силна болка в гръбнака и гръбначните стави. АС не се смята за лечима болест, но правилното храна може да забави развитието на болестта, да намали честотата на възпаленията и да облекчи симптомите.

Тест за ранна диагностика на болестта на Бехтерев

 

Чувствителност към определени храни

Много е важно да се установят и изключат от менюто храни, които предизвикват чувствителност и алергии. Много хора имат чувствителност към определени храни, без да го осъзнават, защото понякога симптомите настъпват до 24 часа след консумацията на такава храна. Когато поемате храна, към която сте чувствителни, се увеличава риска за възпалителни процеси в тялото и съответно в гръбнака. Консултирайте се с медицинско лице относно това как да установите алергените, които ви влияят, или просто спрете да консумирате най-познатите алергени за 3 седмици. Те включват: млечни продукти, пшенични продукти, глутен, домати, чушки, картофи, патладжан, червено месо, кофеин, захар, царевица, яйца. След третата седмица започнете да добавяте по една храна от списъка и наблюдавайте симптомите. Ако забележите влошаване на симптомите при консумация на определена храна я изключете от хранителния си режим. След няколко месеца може отново да я включите и, ако не забелязвате промени, може да я консумирате.

Вижте още: Лечебната гимнастика предпазва от инвалидизация

Храни, богати на растителни стероли

Препоръчително е да се приемат храни, богати на растителни стероли. Стеролите, познати още като станоли, намаляват холестерола и подпомагат имунната система. Храни, богати на стероли са пресните плодове, яйца, ядки, семена, бобови растения, зеленчуци, както и храни богати на полезни мастни киселини като зехтин, соя, ленено семе, брюкселско зеле, спанак, прясна риба и морски храни. Препоръчва се и повишен прием на фибри, които имат свойството да се свързват с токсините в тялото и да ги елиминират.

Пробиотици

Пробиотиците спомагат за поддържането на здрава чревна микрофлора. Те подпомагат „добрите“ и отблъскват „лошите“ бактерии в стомашно-чревния тракт като така подпомагат имунната система. Може да взимате пробиотици под формата на хранителна добавка, или да си ги набавяте с храни богати на тях като кисело мляко, кефир и чай комбуча.

 

Храни, които да избягвате

Установено е, че някои храни влошават симптомите на АС и специалистите съветват те да бъдат избягвани. Сред тях са люцерната  и храни, съдържащи високи нива на мед, сол и цинк.

В заключение, важно е да се храните разнообразно и здравословно, за да осигурите на тялото си нужните хранителни вещества за поддържането на силна имунна система. Избягвайте диети, които включват нискокалорични храни и храни бедни на мазнини и протеини.


 

Коментари