Публикация

Не отлагайте посещението при уролога

Д-р Стефан Тенев е уролог с близо 30 г. опит. Прилага целия спектър диагностика и лечение в сферата на урологията – при мъжете, жените и децата.Водещ специалист в МК "Берое", Стара Загора.


-      Д-р Тенев, в разгара на лятото с какви оплаквания идват основно пациентите при Вас?

-         Потокът от пациенти видимо се обърна с повишението на температурите. Преди това основно идваха хора с проблеми в долните пикочни пътища – затруднено уриниране, парене и болка, задръжка на урина. А сега най-много са бъбречните колики и анурия - състояние на невъзможност да се уринира след бъбречна криза. Най-честата причина за такава криза е бъбречнокаменната болест. В горещите дни хората не приемат достатъчно течности, урината се концентрира и състоянието им се обостря. Затова през юли и август основно лекуваме болни с бъбречни кризи и техните усложнения. Разбира се, не спира и потокът от пациенти с уроинфекции, аденоми и карциноми на простатата, инконтиненция на урината и други заболявания.

-         Какво Ви прави впечатление в пациентите по отношение на грижата за здравето?

-         Не искам да поставям всички под общ знаменател, но масово хората отлагат до крайност посещението при лекаря! За профилактични прегледи при мнозинството изобщо и не става дума! Често се срещам с пациенти, които със седмици и месеци са търпели болки, трудности в уринирането, ставане по 5-6 пъти на нощ до тоалетната, кървене, температура и всякакви други симптоми. Идват при нас, когато положението им стане наистина драматично. Явно такава ни е психологията – на лекар да се отиде едва ли не ако тръгнеш вече да умираш. Не го разбирам това!

-         Личните лекари могат ли да се справят със заболяванията във вашата област?

-         Тяхната роля е най-голяма в профилактиката, друг е въпросът дали се провежда. Създадени са лесни въпросници за пациентите, по които може да се оцени дали един мъж има проблеми с простатата, а важното лабораторно изследване е простатно специфичният антиген (PSA). Той се оказа един от много точните туморни маркери.

-         Но нали има и рак на простатата при нормален маркер?

-         Това е вярно, но по-скоро е изключение. В 99 на сто от случаите динамиката на този показател ни ориентира има ли злокачествено заболяване. А когато открием този рак в най-ранния стадий, шансовете за пациента са много големи. Знаете, че ракът на простатата е социалнозначим проблем, много мъже са засегнати. Рано трябва да се откриват и заболяванията на пикочния мехур, уретерите и бъбреците. Затова предписването на симптоматично лечение, без да сме сигурни в причината, е рисково. След поставянето на диагнозата от уролог и назначаването на лечение личният лекар може да проследява състоянието, да прави периодични изследвания.

-         Ехографски преглед при опитен уролог и с добър апарат може ли да установи проблемите в горния и в долния урологичен тракт?

-         Разбира се, ехографският преглед е задължителен в нашата практика. Той ни ориентира за огромната част от заболяванията, включително дали има съмнение за злокачествен процес.

-         Разполагате ли в Стара Загора с всички възможности за диагностика и лечение в урологията?

-         Категорично! Отдавна в нашата медицина е преодоляно схващането, че всичко трябва да е концентрирано единствено в София. Ние имаме контактни и екстракорпорални литотриптори за отстраняване на камъни в урологичния тракт. За простатата имаме зелен лазер и трансуретрален резектор с различни възможности. Разполагаме с пълен лапароскопски комплект за минимално инвазивни операции на простата, пикочен мехур и бъбреци. Разбира се, когато се налага, работим и отворена оперативна урология. При нас пациентите могат да получат качествена диагностика и лечение не само за възпалителни, дегенеративни и злокачествени заболявания, различни проблеми с уринирането, но и при трудности в зачеването и еректилнидисфункции. 

 

Телефон за консултации: 0888/634283.

Коментари