Публикация

Коя е най-честата причина за коремни проблеми? Отговор: Синдромът на раздразнено дебело черво

Синдромът на раздразнено дебело черво (СРДЧ) е много разпространено заболяване, за което малко се говори. На практика засяга всеки десети българин, но въпреки това не получава необходимото обществено внимание.


Синдромът на раздразненото черво (на английски Irritable Bowel Syndrome - IBS) е най-честата причина за коремни симптоми - болка, диария, констипация (запек), подуване на корема, чувство за недоизхождане.


За съжаление, в България на това заболяване не се обръща никакво внимание. Често пациентите се пренебрегват и се отпращат с думите, че "нищо им няма". А всъщност те наистина страдат.


Диагнозата на заболяването се поставя при изпълнение на така наречените "Римски критерии" (Rome III criteria) и след изключване на други заболявания, които могат да протичат с подобни оплаквания.


Част от пациентите имат преобладаване на диарията, а други - на запека. Понякога тези оплаквания могат да се редуват при един и същ пациент - така наречена смесена форма.


Лечението се основава на подробно обясняване на причината за оплакванията, назначаване на подходящ диетичен режим, общи мерки за справяне с оплакванията и стреса, който те причиняват, както и подходящо медикаментозно лечение, насочено към водещия симптом.


Повече информация за този често срещан синдром може да научите на сайта за диагноза и лечение на синдром на раздразненото дебело черво: www.chervobg.com

Коментари