Публикация

Пробиотиците в лечението на чревни инфекции (ВИДЕО)

Как приложението на пробиотик помага по-бързо да преодолеем чревните вируси и кои пробиотични щамове са подходящи, обяснява д-р Кремена Гроздева, детски гастроентеролог от Токуда болница – София


Острите гастроентерити са възпалителни заболявания на стомаха и червата, които най-често се причиняват от различни видове вируси. Атакуват ни особено през лятото и обикновено протичат с диария, повръщане и температура. Предават се по фекално-орален път, свързани са с недобра лична и обществена хигиена, затова често ги наричаме "болести на мръсните ръце". Доколко опасни могат да бъдат тези стомашно-чревни вируси и как се лекуват  - разяснява д-р Кремена Гроздева, детски гастроентеролог от Токуда болница – София.

"В зависимост от агресивността на причинителя при гастроентерит се уврежда в значителна степен повърхностният слой на клетките, които покриват стомашно-чревния тракт. По този начин се нарушава действието на ензимите, намиращи се в стомаха и червата, които имат отношение към смилането на въглехидратите. Приемането на въглехидратни храни и храни, богати на млечна захар, води до поддържане на диарията. Възникналите дефицити се компенсират с приложение на пробиотици", обяснява д-р Гроздева.

По думите на специалиста най-големият риск за пациентите при една стомашно-чревна инфекция е обезводняването. Затова основното лечение е рехидрационната терапия - рехидратация през устата или венозна при по-сериозните случаи. Прилагат се медикаменти против повръщане, които намаляват секрецията в гастроинтестиналния тракт и пробиотици, които през последните години неминуемо съпътстват лечението на острите гастроентерити.

Трябва да се има предвид обаче, че не всички пробиотици са подходящи и помагат при подобни ситуации, предупреждава д-р Гроздева.

"Европейското дружество по детска гастроентерология препоръчва приложението само на два вида пробиотични щама - лактобацилус рамнозус и сахаронис буларди. Лакто 4 VIP съдържа лактобацилус рамнозус и е подходящ за приложение по време и след остър гастроентерит. Пробиотикът Lacto 4 VIP може да се прилага както при по-големи деца, така и при кърмачета, като дозите са различни и трябва да бъдат назначени от лекар. Капсулите могат да се отварят и съдържанието да се дава с малко храна, с кърма, адаптирано мляко или разтворени във вода. "

По отношение на съхранението на пробиотика, гастроентерологът препоръчва да се четат етикетите, тъй като спецификата на някои пробиотици изисква те да се пазят в хладилник. Пробиотиците съдържат живи култури и неправилното съхранение води до измиране на част от пробиотичните култури и съответно до недостатъчно добър ефект при приложението.

Коментари