Публикация

Охладената кърма запазва качествата си до 4 дни


Американски учени са установили, че кърмата може да се охлажда за 4 дни, без да загуби хранителните си свойства или да се развият опасни бактерии, съобщи Ройтерс.

Проучването, публикувано в Journal of Pediatrics, е проведено с проби от кърмата на 36 майки.

Общоприетите насоки за безопасно съхраняване на кърма варират, но по принцип се смята за препоръчително млякото да се охлажда при 4С за период от 5 до 8 дни (въпреки че трябва да се използва до 2-3 дни).

Повечето изследвания разглеждат опасността от появата на вредни микроорганизми, но новото проучване разглежда запазването на целостта на млякото.

Учените охладили пробите при 4С и  проверявали състоянието на кърмата след 24, 48, 72 и 96 часа.

Следени са нивата на бактерии, киселинност, имунни протеини, мастни киселини и др.

Резултатите показват, че кърмата може да се съхранява до 4 дни, без да нарушат качествата й.

Коментари