Публикация

Електронна цигара или истинска - коя е по-вредна?

Безопасни ли са електронните заместители на цигарите


Цигарите са вредни - това го знае всяко хлапе. По опаковките на тютюневите изделия вече се мъдрят какви ли не от зловещи по-зловещи надписи и алармират за вредата, която цигарите нанасят на човешкия организъм. Затова пушачите масово, в опит да откажат вредния порок, ги замениха с електронния им вариант.


По безопасни ли са обаче електронните цигари?

В началото модерното изобретение бе представяно като  здравословна алтернатива на отровния цигарен дим. Днес експертите вече са доста напред по въпроса дали електронните цигари са наистина толкова безопасни, колкото твърдят производителите и търговците. И най-вече - помагат ли да се откажем от тютюнопушенето?

Официалното определение на Световната здравна организация за електронните цигари е „електронни системи за доставяне на никотин“. Производството на първото поколение електронни цигари, които на външен вид приличаха на традиционните цигари, беше забранено през 2013 година.

Според производителите, за да намалее пристрастеността на пушачите, в електронните цигари трябва да има достатъчно никотин.

Техните твърдения за лечебните свойства на новите устройства обаче тепърва трябва да се докажат от клинични изследвания, което май няма как да стане, защото голяма част от специалистите са на обратното мнение. Според някои от досегашните проучвания електронните цигари донякъде помагат, но е необходимо да се изчакат заключенията и на други изследвания.

Електронните цигари действително не отделят канцерогенните съединения, които се отделят при горенето от традиционните цигари. Именно тези вещества причиняват рак, а не самият никотин. Все пак в тях има канцерогени, сред които акролеин, нитрозамини, частици от метал и камък.

Четете още: Според някои оценки техният канцерогенен ефект е 20 пъти по-слаб, отколкото при обикновените цигари, но все пак го има.

Коментари