Публикация

Д-р Лиляна Михайлова: Когато детето отива на почивка, профилактиката с пробиотик е задължителна

Д-р Лиляна Михайлова: Когато детето отива на почивка, профилактиката с пробиотик е задължителна

Пробиотикът помага при честите летни стомашно-чревни вируси и възстановява нормалното състояние на червата след прием на антибиотици

Безспорен факт е, че пробиотиците станаха неразделна част от здравословния начин на живот както на възрастните, така и на децата. Хората свикнаха с приложението на пробиотика и все по-често сами го търсят, дори ако лекарят случайно пропусне да предпише такъв към антибиотичната терапия, разказва опитният семеен лекар и педиатър д-р Лиляна Михайлова*. 

Добрите бактерии, както често наричаме пробиотиците, са подходящи при различни стомашни проблеми

които са характерни за топлите летни месеци, обяснява д-р Михайлова.

Имам доста случаи на заболели деца, за които се взима храна от детска кухня. Не обвинявам кухнята, по-скоро докато храната се пренесе оттам и по време на съхранението й при температури, силно надвишаващи 30 градуса, нерядко е възможно качеството й да се влоши и тя да предизвика стомашен проблем. За щастие засега няма тежки прояви като салмонелоза например или други сериозни бактериални причинители, но идват деца с вирусни стомашни инфекции, които при малките могат да се съчетаят с инфекции на горните дихателни пътища, подчертава специалистът.

Пробиотикът се добавя към лечението и на други характерни за сезона вируси заболявания като конюнктивити и алергични обструкции, които изискват антибиотично лечение. Много често с приема на антибиотици се получава антибиотик индуцираната диария, затова антибиотичната терапия задължително трябва да бъде придружена с пробиотик, изтъква д-р Михайлова.

 

Тя не пропуска да напомни на своите пациенти, че независимо, колко продължителна е

терапията с антибиотици

за да бъде достатъчно ефективен пробиотикът трябва да се взема и след това.  

 

 

 

„Предлагането на пробиотични продукти в аптеките е много голямо и затова за нас лекарите е важно да препоръчаме действително ефикасен пробиотик. Лакто 4 VIP съдържа огромно количество (2 млрд.) живи бактерии. Пробиотикът се съхранява в хладилник, което позволява поддържането на жизнеността на добрите бактерии.

 

Приемани през устата, те представляват

бариера за патогенните, болестотворни микроорганизми

Освен това имат съществена функция за подкрепа на имунната система, което е важно, особено когато организмът боледува – възстановявайки унищожената по някакъв начин полезна чревна микрофлора. Lacto 4 VIP е и много устойчив на стомашната киселина, което гарантира, че живите бактерии няма да бъдат унищожени в стомаха и ще достигнат до червата жизнеспособни. Капсулата на пробиотика Lacto 4 VIP се отваря, което позволява да се дава и на деца под една година“, обяснява специалистът.

 

Д-р Михайлова препоръчва при пътуване, семейна почивка, летен лагер и други обстоятелства, които нарушават обичайния ритъм на детето задължително да се дава пробиотик като профилактика.

 

 

 

*Д-р Лиляна Михайлова е общопрактикуващ лекар и педиатър в Хасково

Коментари