Публикация

Жегата възпали хемороидите и кистите, прати десетки в стационара

До края на август д-р Васил Ангелов, хирург във верига борници "Медлайн"-"Централ Хоспитал" ще консултира пациенти безлатно


Има ли нещо, което може да ви развали настроението през лятото повече от чревните инфекции?

Да, заболяванията на перианалното пространство - абсцеси и възпаления на хемороидите, както и гнойни кисти в областта на опашната кост. Те причиняват сериозен дискомфорт на пациентите, защото предизвикват пулсираща болка, а често и подутини, заяви началникът на Второ хирургично отделение във верига болници „Медлайн“-„Централ Хоспитал“ д-р Васил Ангелов. Средно около 20 души на седмица търсят медицинска консултация, част от тях се налага да постъпят в болницата за оперативно лечение.  

Специалистът с дългогодишен опит посочи, че причина за обострянето на тези заболявания е горещото време. Човек се изпотява повече, а и по-трудно поддържа личната си хигиена в областта на седалището. Проблемът е, че значителна част от хората не търсят веднага лекарска помощ, а чакат да се „оправят“ сами, като пробват различни народни „терапии“. В резултат на това пристигат в болницата късно, когато са получили много силни болки, нагноявания, кървене, имат повишена температура, която през лятото влошава още повече общото им състояние. 

Д-р Ангелов добави, че топлото време е бич и за разширените вени на крайниците, което често води до дълбоки тромбофлебити, които са изключително опасни. В този сезон заради променения хранителен режим много хора получават и възпаления на панкреаса. Причина за това е прекомерната употреба на газирани напитки и най-вече на бира, на пържени храни, които са особено рискови при пациенти с възпаления на жлъчния мехур.

При каквито и да било оплаквания, е задължително да се търси консултация със специалист, подчерта д-р Ангелов. У нас здравеопазването е достъпно и хората не бива да се страхуват от консултация с лекар. Тя по никакъв начин няма да им навреди, а може да предотврати нещо фатално, изтъква хирургът.

Той обяви, че до края на август провежда кампания за безплатни прегледи на пациенти с различни хирургични проблеми, включително и по кожата. Кампанията се организира със съдействието на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан., а консултациите ще са всеки работен ден от 8,30 до 12 ч. в кабинет N10 на Медицински център-1 в Пловдив. Не е необходимо хората да носят направления от личните си лекари, но е добре да си запишат час на тел: 032/644-222. 

Коментари