Публикация

Алергичният ринит има сериозни последици


Алергичният ринит е заболяване, което не бива да се подценява, защото неговите последици са доста сериозни.

Това каза пред health.bg д-р Мариана Мандажиева, началник на отделението по алергология към Клиниката по дерматовенерология и алергология на Военномедицинската академия. 

„Нелекуването на ринита може да ускори появата на бронхиална астма. На следващ етап води до тотална обструкция или запушване на носа, много често съпътствано със спиране на дишането през нощта (т.нар. сънна апнея), което обременява сърдечната дейност и води до тихи инсулти и инфаркти”, подчерта д-р Мандажиева.

Освен това болестта е причина за увреждане на слуха в ранна детска възраст, както и за появата на хроничен синузит.

Алергичният ринит се среща през цялата година. Според д-р Мандажиева причината за това е все по-широкото приложение на термоизолацията в домовете.

„По този начин се нарушава проветряването на жилищата и се създава една оптимална среда – около 21-22-23 градуса, за развитие на домашните микрокърлежи”, посочи алерголожката.

Все по-често заболяването се предизвиква и от плесенните алергени, замърсеността на въздуха, от косми и пърхут от различни животни.


Мерките, които могат да се вземат, са: помещенията да се проветряват и да се почистват по-често, да се намали влажността в жилището, в стаите да се подържат по-ниски температури, да се махнат старите дюшеци, да се ползват възглавници, които се перат, домашните любимци да се отстранят от жилищата или поне често да се ползва прахосмукачка, за да се намали количеството на отделяните алергени.

Коментари