Публикация

Симптомите на висок холестерол

След навършване на 20 годишна възраст е важно да се провежда профилактика и периодични изследвания на нивата на холестерола в кръвта. Холестеролът е вид липид, който се съдържа във всички клетки на тялото, и играе важна роля в нормалното функциониране на човешкия организъм.


По-голямата част от холестерола се синтезира в черния дроб, но също се набавя и от някои храни, които го съдържат. Едно от главните му предназначения в организма е участието му в сформирането на билиарните киселини,- необходими за разграждането на мазнините. Друго важно предназначение е участието му в сформирането на някои полови и тиреоидни хормони. Въпреки, че много от органите се нуждаят от холестерол, той може да се превърне в потенциален „убиец“, ако не се контролира адекватно. Големият проблем, който съществува при много от хората е, че те не знаят за високия си холестерол, тъй като в началото е трудно да се усъмниш, защото липсват симптоми. Последствия от високия холестерол могат да бъдат тежки чернодробни увреждания и най-вече сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система. Завишава се риска от развиване на атеросклероза – заболяване при което се наслагват мазнини по стените на артериите и циркулирането на кръвта се възпрепятства. Поради рисковете, които предизвиква и трудността да се диагностицира своевременно високия холестерол, е важно да се знаят симптомите, които могат да помогнат за откриването му.

Симптоми при висок холестерол

Всички индивиди над 20 годишна възраст трябва да си направят кръвни изследвания за да научат какви са нивата им на холестерол. Тези кръвни изследвания са изключително важни, тъй като симптомите, които сочат висок холестерол се проявяват доста време след покачването му.


Статията продължава в сайта на ДКЦ Асцендент

Коментари