Публикация

Преяждането пречи на доброто настроение


Празниците са създадени за радост, а това включва и удоволствието от вкусната храна. Как да празнуваме и същевременно да пощадим здравето и външния си вид? Как да постъпим, за да не се чувстваме ощетени и непрекъснато да броим калориите?

Всичко започва с чувството за мярка. Лесно е да попаднеш в капана на мисълта ”празник е, мога да ям каквото си искам”. Другата крайност е лишаването от вкусните празнични блюда.

Наслаждавайте се на храната, без за прекалявате. Това е здравословното отдаване на удоволствието. Най-важното е как се чувствате – не напрегнати, а спокойни и не ощетени, а задоволени.

Освободете се от чувството за вина, че по празниците похапвате повече

Учените го наричат “тревожност от удоволствията”.
Когато делим храните на добри и лоши, се чувстваме зле, че ядем от лошите. Според диетолозите, притеснението от поглъщането на лакомства подлага организма на стрес, който води до напълняване.

Обратно, ако се отпуснете и се наслаждавате на храната без чувство за вина, организмът се настройва за оптимално храносмилане, а не изпраща лакомствата директно към ханша.

Слушайте тялото си

Част от причините за чувството на вина е преяждането с вкусните храни. Не преминавайте границите. Макар и малка, има разлика между здравословно и нездравословно обилно хранене: нездравословно е, когато след допълнителното парче торта почувствате стомаха си претъпкан, а след втора порция от някакво ядене ви обземе сънливост и изтощение.

Вслушайте се в тялото си, то ще ви покаже кога сте яли достатъчно, нищо, че мозъкът ви ще ви казва да продължавате. Правете разлика между двете усещания.

Наслаждавайте се бавно на храната

Когато преглъщаме храната, без да я усещаме, мозъкът не възприема това като наяждане. Той ще продължи да иска храна до насита, което води до преяждане.

Промяната на това поведение не е въпрос на воля, а на разум, посочват диетолозите.

Забавете темпото. Когато изпитвате наслада от вкуса на храната ще се наситите с по-малко количество. Освободете се от всякакви тревожни мисли, не само от чувството за вина, но и от семейните и други грижи по празниците.

Съсредоточете се върху вкуса, аромата и качеството на блюдата. Докато се храните, мислете само за храната и й се наслаждавайте.

Храната няма да свърши

Част от привлекателността на празниците са блюдата, които приготвяме специално по това време на годината. Чувството, че такава храна се сервира един път в годината може да ни накара да я поглъщаме с голямо настървение.

Вместо да изядете всичко за един ден, оставете и за следващите дни.  Мисълта, че ще ядете повече от един път от любимите си ястия, укротява желанието да погълнете всичко на момента.

Излезте от кухнята

Излезте навън, когато около вас е пълно с изкушения. Вместо да гледате футбол по телевизията, поритайте в двора. След угощението си направете една разходка.

Насочете вниманието си и върху други неща

Храненето е повод за общуване с приятелите и семейството. Но и без ядене има милион други начини за създаване на празнична обстановка –различни игри, гледане на хубав филм, разглеждане на семейни снимки. Може да помогнете в измиването на чиниите и да пообщувате в кухнята. Създайте атмосфера на любов и близост, без да се фокусирате изцяло върху храната.

И така, преяждането по празниците е преодолимо. Постарайте се да забавите темпото, вслушвайте се в тялото си и се наслаждавайте на вкусната храна.

Коментари