Публикация

Директорът на " УМБАЛ Св. Георги " проф. Джамбазов с уникална операция в Смолян

Шефовете на УМБАЛ Свети Георги - Пловдив и на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” работиха в екип с нова ендоскопска техника.


В петък в Смолянската болница бяха направени първите ендоскопски операции в отделението „Уши, нос и гърло”. Начело на екипа, извършил интервенциите, бе директорът на УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив проф. д-р Карен Джамбазов, който е национален консултант по УНГ-болести. Под негово ръководство с помощта на новата система за ендоскопски операции бяха оперирани двама пациенти.



Операциите са направени с помощта на камери, като се работи само на монитора, на който се вижда всеки детайл. Директорът на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” д-р Даракчиев е завършил курс по ендоназална хирургия и днес той е извършил голяма част от оперативната интервенция.

Системата за ендоскопски операции е снабдена с различни видове оптики, с различни градуси и с промивна система и монитор. „Преди това разполагахме с камера и необходимия инструментариум, така че вече имаме пълен комплект. Техниката основно е купувана сега с целева субсидия от Министерството на здравеопазването за дооборудване на системата в УНГ и Хирургично отделение”, обясни директорът на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” д-р Даракчиев.

След операциите колеги на медиците възкликнаха: “Тази техника и направеното от вас е висш пилотаж”.

Проф. д-р Карен Джамбазов: Смолянската болница има възможността да работи на европейско и световно ниво

Проф. Джамбазов, направихте първата ендоскопска операция в Смолян, кажете малко повече за апаратурата, с която разполага МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”?

Апаратурата е дооборудвана с модерни оптични системи, с промивна система и монитор. Днес (петък – бел.ред) е денят, в който тези апарати и системи бяха изпробвани при двама пациенти.

С какви заболявания са пациентите?

Жената е със заболяване на слъзните пътища, хроничен дакрио цистит, с възпаление на окото и наличие на гной. Направихме модерна оперативна интервенция, която се нарича ендоназална операция на слъзните пътища. С помощта на оптика е отворен слъзният сак така, че да направим траен дренаж, чрез който да изтичат сълзите отново към носа, там, където им е мястото и жената да няма повече възпаления на окото си. Това ще позволи в един по-късен етап да бъде оперирана и наличната катаракта, защото в момента очните лекари няма как да я оперират заради възпалителния процес. При пациентката операцията премина относително спокойно, успешно. Вторият пациент е опериран преди 7-8 години по повод хроничен синузит с полипоза в носа. Интервенцията тогава е била по стария начин – с микроскоп. Докато в момента с помощта на ендоскопската техника сме направили отново пансинусотомия с премахване на полипоза и откриване на отворите на всички синуси, така че те да нямат повече задръжка на гной и секрети и човекът да може да диша спокойно и максимално да може да подобрим обонянието, което има. Всички тези операции са направени с помощта на камери и се работи, като се гледа само в монитора, на който се вижда всеки детайл от анатомията на човека. По този начин се избягват всички възможни усложнения.

Какви видове болести могат да се лекуват с тази апаратура?

Всички видове възпалителни и невъзпалителни заболявания на носа, околоносните кухини, слъзните пътища, някои тумори на околоносните кухини и носа. Техниката е на много високо ниво и най-накрая Смолянската болница има възможността да работи наистина на европейско и световно ниво. В света отдавна не се прилагат други видове оперативни интервенции. Някога ние оперирахме синусите, като правехме външни разрези, които нарушават целостта на кожата, стените на синусите, предизвикваха много странични проблеми като невралгии и редица други некомфортни за пациента последствия, които понякога оставаха и за цял живот. В момента се работи единствено през естествения отвор на носа, не се правят други разрези. Операцията е минимално инвазивна, още утре на пациентите ще бъдат свалени тампоните от носа и най-вероятно на следващия ден ще бъдат изписани, като ще започнат нормалния си живот в рамките на не повече от три-четири дни до седмица.

На пръсти се броят в България лечебните заведения, които разполагат с такава апаратура, така ли е?


Точно така е. Общо взето такава апаратура има предимно в университетските болници в София, в Пловдив, във ВМА, в интегралния център за лечение на тумори и травми, в който и аз съм ангажиран и като управител на центъра. В него сме оперирали доста сериозни състояния като злокачествени тумори, отново ендоскопски, за разлика от по-рано. Подобна техника има на някои места и в Бургас, донякъде във Варна, но не навсякъде се използва адекватно и има обучен персонал. Д-р Даракчиев е бил на курс по ендоназална хирургия и има сертификат. Днес всъщност той извърши голяма част от оперативната интервенция, което дава всички надежди, че Смолян ще се присъедини към останалите центрове в България, които работят по тази методика. Трябва да кажа, че към днешна дата Пловдив е един от водещите центрове по тези оперативни интервенции. И да не забравя да кажа, че д-р Даракчиев ми е студент от първата група, когато започнах като асистент.

Коментари