Публикация

Ваксината – надеждно предпазване от рак на маточната шийка


Проф. Златко Кълвачев, ръководител на лаборатория „Молекулярна вирусология” в Националния център по заразни и паразитни болести за превенцията на рака на маточната шийка, второто по честота онкологично заболяване при жените.

Проф. Кълвачев, разбраха ли вече хората връзката между човешкия папиломен вирус и редица здравословни проблеми, включително рака на маточната шийка?

Мисля, че широката общественост още не е наясно за тази връзка. Все пак важното е, че медицинската общественост отдавна е наясно за категоричната връзка между хроничната инфекция с човешкия папиломен вирус и различни предракови и ракови заболявания.

Актуална ли е у нас възможността жените да се предпазят от рак на маточната шийка чрез ваксина?

Разбира се! Предназначението на ваксините, които се продават и в България, е точно това – профилактика на инфекцията, която при определени условия може да причини рак. Ваксината е основно за момичета и млади жени преди техния сексуален дебют.

Колко от младите хора са инфектирани с човешкия папиломен вирус?

Той е доста разпространен във възрастовата група 17–27 години, може би до 60 процента от момичетата и момчетата в тази група са били заразени. Хубавото е, че при много от хората тази инфекция е транзиторна, т.е. тя преминава спонтанно след няколко месеца. Проблемът е, когато имаме продължаваща инфекция. Тогава се увеличава възможността да има последствия за здравето. Затова е добре да се следи за наличието и активността на инфекция чрез съответните тестове.

Категорично ли е полов пътят за заразяване с човешки папиломен вирус?

Огромният процент от случаите се дължи на сексуални контакти, но не 100 процента. Има възможност и за битово заразяване, при неспазване на съответната хигиена. Вирусът е много устойчив на външна среда и не загива от спиртни дезинфектанти, а само от хлорни препарати.

Положителният тест за наличие на човешки папиломен вирус какво поведение изисква?

Това не е онкологична диагноза, както някои се опасяват. Добре е един положителен тест да се повтори, за да се види дали има самоизлекуване. Ако не, съвременната медицина има достатъчно средства за реакция, за да не се допусне риск за здравето.

 

Още информация за човешкия папиломен вирус можете да получите на телефон 983 94 94.

Коментари