Публикация

Може ли празничното меню да е и здравословно?


В новогодишната вечер даже хората, които много държат на линията си, се отпускат и се наслаждават на богатата и красива трапеза…  А после имат угризения на съвестта, докато се опипват около кръста, и 2-3 месеца се мъчат на тренажорите да свалят натрупаните килограми.

Пиршествата могат да имат неприятни последици и за хората, които не държат толкова на линията. Обилната мазна и пържена храна, полята с алкохол без мярка, влияе толкова зле на вътрешните органи, че често такива пиршества завършват в болница.
 
Колбаси и нарязани меса
 
Вярно, на Нова година може да си позволим да „забравим”, че колбасите не са най-полезните продукти. Но трябва да помним, че най-вредни от тях са пушените и сервилатите. По съдържание на мазнини и сол те нямат равни на себе си, а като са нарязани, количеството им изглежда по-малко от действителното.

Същото се отнася и за разните ролета, бекони, колбаси от вратната част, в които парченцата сланина се виждат с невъоръжено око. В 5-6 резенчета от тях има до 50 грама мазнини и около 500 килокалории.
 
С какво да ги заменим? С шунка от птиче месо – в нея мазнината е относително минимална, въпреки и там солта е в повече.
А дали ще обеднее трапезата, ако се опитате да се лишите от: 

Тарталети
 
Тези малки, вкусни и удобни за консумация мезета във вид на кошничка са много популярни, те се поднасят както на коктейли и банкети, така и на домашни увеселения. Тарталетите винаги имат успех Те се приготвят лесно и бързо от маслено тесто и се гарнират с различни плънки.
 
Тези хрупкави кошнички обаче крият опасност за стомаха и жлъчката. Самото тесто е много мазно. В 100 грама от него се съдържат 46 грама мазнини, което превишава един и половина пъти нормата за възрастни жени. Като прибавите и плънката – тя обикновено е от нещо също мазно – може да нанесете на задстомашната жлеза и жлъчния мехур такъв удар, който организмът ще помни дълго време.
 
Опасността от тарталетите се подсилва от психологическата страна: тъй като са дребни и се сервират като предястие, те не се възприемат като основна храна и човек не брои, колко топящи се в устата тарталетки е погълнал.
 
С какво да ги заменим? С хапки от ръжен хляб, върху които може да се сложи сирене, хайвер и даже дробчета от треска – в хляба има 2 пъти по-малко мазнини, а върху хапките може да се събере 20% от пълнежа, който поема тарталетката.
 
Топчета или пръчици от сирене
 
Това вкусно мезе се приготвя лесно и се харесва на всички, но по съдържание на мазнини съперничи на тарталетите. Като пресметнем настърганото сирене и мазнината, в която се пържат топчетата се получава едно вредно за стомаха и талията ястие.
 
С какво да ги заменим:  С нарязани пушени или други сирена, например бри. Ако все пак настоявате да сервирате предястието топло направете го от сирене с по-ниска масленост 12-17% и пържете топчетата в зехтин.

Пълнени зеленчуци
 
Зеленчуците са най- полезните и безопасни продукти, но не и когато са пълнени с мазно сирене, майонеза, каймак, чесън и орехи. Тогава те се превръщат в истински коктейл от мазнини.

Нищо страшно няма, ако си сервирате по една пълнена тиквичка или домат, но тук отново действа ефектът от самозалъгването. Тъй като приемаме зеленчуците като леко предястие, има опасност да започнем да ги поглъщаме едно след друго. Те са си пълноценно блюдо, и то съвсем не най-полезното. 
 

С какво да ги заменим? Първо, намалете няколко пъти порциите и вместо да издълбавате вътрешността на тиквичките или доматите и да им слагате пълнеж с връх, нарежете ги на колелца и поставете върху тях по малко от пълнежа.

Многослойни предястия от пържени продукти
 
Това се отнася и за всички многослойни салати, особено с месо, гъби, лук и моркови. Какво им е на тези продукти? Самите те не са вредни, но работата е там, че за такива салати те се пържат, а всеки слой от салатата се полива обилно с майонеза, което превръща предястието в източник на вредни мазнини.
 
Не бива да се забравя, че такива салати обикновено не се доизяждат и след празника домакинята ги довършва вместо да се разтоварва след новогодишното пиршество.
 
 Най-простият начин е да ги направим с  лека майонеза или още по-добре да сложим наполовина майонеза, наполовина обезмаслена сметана.

А най-добре е да се избягват подобни блюда и да се премине на запечени огретени – в тях сосът е много по-оскъден и се избягва пърженето.
 
   
Пържено месо
 
Към червеното месо се отправят много обвинения, като най-сериозното от тях е, че е фактор за развитие на рак на дебелото черво.
 
Трябва да се знае, че всяко месо съдържа много животински мазнини, които повишават нивото на холестерола, така че даже и изпържено в зехтин, полученото ястие няма да стане много по-здравословно. 
 
С какво да го заменим? По отношение на мазнините птичето месо е малко по-безопасно от говеждото и свинското. Особено диетично е пуешкото месо. Не го приготвяйте на тиган, а във фурната.
 
Кексове и целувки
 
Кексовото и масленото тесто са най-вредни от всички теста. В едно малко резенче кекс или маслена торта има 550 ккал. Бисквитените изделия например са близо два пъти по-леки.
Що се отнася до целувките, те се състоят почти изцяло от захар и понеже са въздушни, човек може да се подлъже да изяде два пъти повече от количеството шоколад, което би изял.
 
С какво да ги заменим? Съвременното сладкарско изкуство предлага нискокалорични торти с растителна сметана, фруктоза и пресни плодове.  По-добре е за Нова година да не се купува торта. До нея почти никога не се стига в края на вечерта, гостите са преяли и препили и след празника ще трябва да се справяте сами с тортата.
 
На празничната трапеза поставете поднос с малко бонбони или начупен черен шоколад, мандарини, грозде.
 

Коментари