Публикация

Очни лекари присадиха стволови клетки и спасиха зрението на мъж

Пациентът пристигнал с полупробито око в лечебното заведение


Очни лекари от МБАЛ „Централ Хоспитал“ присадиха стволови клетки в окото на мъж и го спасиха от ослепяване.

52-годишният пловдивчанин Динко Диманов потърси лекарска помощ в спешния кабинет през уикенда. Сподели, че няколко дни преди това, по време на работа в сладкарски цех нещо му хвръква в окото, най-вероятно прах от захар и брашно. Той го разтърква инстинктивно и първоначално му минава. Вкъщи отново получава дразнене и продължава да разтрива клепача си.

В събота болката става много силна и пациентът, който по рождение има дистрофия на роговицата, отива на спешна консултация със специалист.

Пациентът бе с полупробито око – роговицата се държеше на много тънка мембрана, заяви д-р Мария Джарова, очен лекар в „Централ Хоспитал“. Веднага му е оказана първа помощ, като е направена инжекция близо до окото, сложени са антибиотични капки и мехлеми, поставена е терапевтична контактна леща. На Динко е обяснено, че в такива случаи най-подходящото лечение е присаждане на стволови клетки от амниотична мембрана /б.а. - това е част от амниона, който обвива плода, докато е в утробата на майката/.

Съгласих се веднага и сега се чувствам отлично, възхитен и очарован съм от екипа на д-р Екатерина Георгиева, благодарение на когото отново виждам, сподели Диманов.

Интервенцията продължи около час – роговицата бе покрита с амниотичната мембрана, обработена и подготвена по специален начин за приложение върху окото, дефектът е запълнен и очакваме общото състояние на пациента да се подобри значително, посочи д-р Джарова.

Според нея операцията не е от най-сложните, но важното условие за осъществяване на интервенцията е болницата да има договор с тъканна банка. Стволовите клетки са доставени бързо и в отлично състояние за присаждане. Те са лек за слепотата, защото имат свойството да регенерират роговиците. Възпалителните, дегенеративни заболявания на окото и травмите на роговицата са сред най-честите причини за слепота в активна възраст.

 

 

Коментари